Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 maart 2015

Na laatste wijzigingen

Vaststelling bestemmingsplan Vivero
JOEP DERKSEN
Nieuwkoop > De gemeenteraad heeft donderdag 19 maart het bestemmingsplan Vivero, Langeraarseweg 12 en Landgoed Langeraar vastgesteld. Wel werden er op het laatste moment nog enkele wijzigingen toegvoegd. Zo werd een voorstel van SBN, MPN/PN, VVD en SGP/ChristenUnie aangenomen, dat op de bouwlocatie ‘W5’ de goothoogte van de nieuwe woningen maximaal zes meter mag worden. De nokhoogtes mogen wel tien meter hoog zijn. Een verzoek van MPN/PN om diezelfde maatregel te nemen in bouwlocatie ‘W6’ haalde het echter niet.
Ook werd er stevig gedebatteerd om één perenboom. En met succes; het ziet er naar uit, dat de perenboom ook de komende jaren de omgeving zal verblijden met haar vruchten. De politieke partijen SBN, CDA en D66 dienden een amendement in, waarin stond dat de projectontwikkelaar geen hoofdgebouw, maar alleen een bijgebouw onder en naast de perenboom mag plaatsen.
Wethouder Guus Elkhuizen (SBN) liet weten, dat hij er van overtuigd was dat dit genoeg moest zijn om de perenboom te redden. De projectontwikkelaar had hem namelijk verzekerd dat hij ook zeer begaan was met die boom. En omdat de projectontwikkelaar zo’n groot liefhebber van bomen is, wordt de sloot aan een rand van het bouwproject, tegen de oorspronkelijke toezeggingen in, niet verbreed. De reden? Dat zou  ten koste gaan van een knotwilg die dicht langs  de slootkant staat. De VVD pleitte er nog voor om de perenboom op de lijst van beschermde bomen te zetten, maar dat ging de meeste raadsleden toch te ver. Commissielid Lizet Keijzers (SBN) was bang voor ‘precedentwerking: waarbij er voor elke willekeurige fruitboom een beschermde status wordt aangevraagd.’ En hiermee waren alle losse eindjes aan elkaar geknoopt en konden de raadsleden unaniem instemmen met de vaststelling van het bestemmingsplan.