Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2016

Volop discussie over De Factorij

JOEP DERKSEN

LISSE – Twee mededelingen zorgden er donderdag 14 april voor, dat een goed voorbereid collegevoorstel over de bouwvarianten van De Factorij op haar grondvesten ging schudden. Als eerste kwam inspreekster Jacqueline Oosthoek van De Gewoonste Zaak met overduidelijk bewijs, dat de gemeente afspraken met haar en haar man had gemaakt over de toekomst van het café. Daarnaast kwam wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) met het nieuws, dat het pand Welkom binnenkort leeg komt te staan. En dus bedachten enkele commissieleden, dat er ook een variant van De Factorij moet komen, waarin (de sloop van) dit pand wordt meegenomen.

De politici kregen uitleg over vier varianten van De Factorij, zoals dat bouwproject kan worden uitgevoerd. In elke variant blijft de Voorhof bestaan. In de eerste variant wordt de oude school gesloopt en het pand van Plan 4 wordt daar ook in meegenomen. Hierop moet de gemeente 400.000 euro bijleggen. Bij variant 2 kunnen de lindenbomen langs de Heereweg blijven staan en in het binnengebied komt er geen appartementenblok. Wel blijft er een evenemententerrein over en het aantal parkeerplaatsen blijft gelijk. Ook hier moet de gemeente zo'n vier ton bijbetalen.

De derde variant maakt het mogelijk om de oude school te behouden. Wel wordt Plan 4 verkocht en er komt nieuwbouw aan de Schoolstraat. Maar het tekort voor de gemeente loopt dan op tot 700.000 euro. Het enige plan dat de gemeente geld kan opleveren (twee ton) is variant 4. Dan komen er negen woningen en zeventien appartementen in het gebied tegenover het gemeentehuis. Een groot deel van de parkeerplaatsen verdwijnt en dat gaat dan ten koste van het centrumparkeren.

Na de presentatie hadden de commissieleden behoorlijk wat kritische opmerkingen. Zo vond Gerrit Meiland (CDA) het niet fijn, dat een actiegroep als 'Het Heemskerkplein Moet Blijven' niet was betrokken bij de planvorming. Wat hem betreft, worden de plannen van deze actiegroep ook serieus overwogen. Maar wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) vond: 'We hadden een deal met (bouwonderneming, JD) Horsman BV en die moeten we eerst afronden, voordat je de zaak vrij kunt geven.'


Fractievoorzitter Jeanet van der Laan (D66) was de eerste die opperde, dat met het opzeggen van de huur van Welkom, dit pand betrokken kan worden bij de planontwikkeling. Ook liet ze weten dat haar partij 'variant 5' van de actiegroep Het Heemskerkplein Moet Blijven ook serieus meeneemt. De raadsleden gaan tijdens de behandeling in de gemeenteraad geen keuze maken tussen welke variant dan ook. Ze laten aan het eind van de bespreking van dit onderwerp weten, wat zij de meest belangrijke zaken vinden om in De Factorij te laten terugkomen. Op basis van die wensen zou er weer een nieuw bouwplan kunnen worden opgesteld.