Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2016

Nachtverbod voor minderjarigen

NOORDWIJK > Als het aan burgemeester Jan Rijpstra ligt, worden jongeren onder de 18 jaar na 22:00 uur niet meer toegelaten in horeca-instellingen. Een aantal gemeenteraadsleden is er echter nog niet van overtuigd, dat deze maatregel genomen moet worden. Dit onderwerp kwam aan de orde tijdens de raadscommissievergadering van dinsdag 22 november.

De burgemeester liet weten, dat hij rapportages binnenkrijgt van onder meer de politie over overlast van dronken jongeren. In Katwijk mogen kinderen al niet meer na 22:00 uur de kroegen induiken en volgens Rijpstra 'blijkt dit heel erg goed te werken'. Hij wil deze maatregel ook nemen 'in het kader van het alcoholmatigingsbeleid'. De horecasector is er echter veel minder over te spreken. Stephan Stokkermans sprak namens de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Noordwijk in, met een pleidooi dat ,,17-jarigen ook na tien uur 's avonds nog de horeca kunnen bezoeken''. Volgens hem wordt het lastig voor horeca-ondernemers om 18-minners na dat tijdstip niet toe te laten. Bovendien denkt Stokkermans, dat deze maatregel niet bijdraagt aan alcoholmatiging, maar dat het probleem zich verplaatst naar de huizen waar de jongeren zelf wonen.

Rijpstra beaamde, dat ook de minderjarigen zelf en hun ouders verantwoordelijk zijn voor het drankgedrag van de kinderen. ,,Maar we hebben een drank- en horecawet; die biedt de mogelijkheid toegang te verbieden aan horecabezoekers onder de 21 jaar. Wij hebben gekozen voor de leeftijd van 18 jaar; dan mag je namelijk alcohol nuttigen. Medisch-wetenschappelijk gezien is vast komen te staan, dat alcohol schade veroorzaken kan aan de hersenen, omdat die nog volop in ontwikkeling zijn.'' Overigens mogen jongeren onder de 18 wél in de kroeg of op het terras blijven, als ze vóór 22:00 uur er al zijn. Een aantal politieke partijen twijfelt nog, of deze regeling in de APV (algemene plaatselijke verordening) moet komen. Waaronder de grootste partij, Puur Noordwijk.


Joep Derksen