Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2016

30% meer uitkeringen

KAAG EN BRAASSEM > De gemeente heeft een tekort van bijna een miljoen euro, waar het gaat om het aantal uitkeringen dat uitbetaald moet worden. Het college van burgemeester en wethouders klopt nu aan bij de Rijksoverheid om dat geld via een 'BUIG-uitkering' terug te vragen.


Vorig jaar was het tekort 'nog maar' 180.000 euro, maar dat is het afgelopen jaar dus flink gestegen. Een van de oorzaken hiervan is het toegenomen aantal voormalige asielzoekers, die bijna allemaal gebruik maken van de uitkeringsregeling. In oktober werd al bekend, dat deze statushouders bijdragen aan het toenemende aantal uitkeringsgerechtigden. Vorig jaar waren er 222 inwoners, die een uitkering ontvangen en dat aantal is inmiddels opgelopen tot 287. Dat is een stijging van bijna 30%. Overigens zijn niet al deze mensen ook statushouders. Het grootste deel van het tekort, 744.485 euro, kan via de BUIG-vangnetregeling terug gevraagd worden. Maar uiteindelijk moet de gemeente toch zo'n 200.000 euro zelf ophoesten.