Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2016

Floralis is monument

LISSE > Het college van burgemeester en wethouders heeft het gebouw Floralis aangewezen tot gemeentelijk monument. Nu het pand helemaal opnieuw is ingericht, met behoud van de historische voorgevel, heeft wethouder Adri de Roon (D66) het initiatief genomen voor deze stap.

Het in 1950 gebouwde pand is oorspronkelijk ontworpen door architect Paardekooper en ondanks de vernieuwingen zijn er nog altijd voldoende redenen om het gebouw als monumentaal te beschouwen, zo blijkt uit onderzoek. De monumentencommissie adviseert dan ook om Floralis als gemeentelijk monument aan te wijzen en het college volgt dit advies op.

Onlangs gingen in de gemeenteraad stemmen op om Floralis te verkopen, al was het maar voor één euro. Op die manier scheelt dat de gemeente zo'n 300.000 euro per jaar aan kosten. Bemoeilijkt de monumentenstatus zo'n eventuele verkoop niet? De Roon stelde: ,,Voor mensen die waardevolle gebouwen willen behouden, is de monumentenstatus een bescherming. Sommige eigenaren van monumentale panden zijn er niet zo blij mee, omdat zij niet zomaar zonder toestemming mogen aanpassen. Het is de vraag of dit de verkoop belemmerd. We hebben dat niet aan een taxateur gevraagd. Maar dit was ook geen overweging, toen de gemeente zo'n zeven jaar geleden tientallen panden aanwees als monument. Het het met twee maten meten zijn, om dit pand om die reden (van verkoopproblemen, JD) niet aan te wijzen.''


Joep Derksen