Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2016

Klaar voor de afvalstart

LISSE > De gemeente en de Meerlanden zijn er klaar voor; vanaf 1 januari geldt in het dorp een nieuw afvalregime. Het is een combinatie van 'omgekeerd inzamelen' en 'diftar' (gedifferentieerd betalen). Het recyclebare afval wordt nog huis aan huis opgehaald, maar het restafval moeten de inwoners zelf naar een van de zestig ondergrondse containers brengen. Wie het restafval stiekem dumpt of niet in de daarvoor bestemde bakken gooit, kan een forse boete krijgen.

De hoogte van de boetes kan variëren van 90 euro voor het niet op de juiste manier aanbieden of niet op de vastgestelde dagen aanbieden. Maar wie afval illegaal stort of achterlaaten in de openbare ruimte en betrapt wordt, krijgt hiervoor een prent van 370 euro. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) hoopt echter, dat de sociale controle haar werk zal doen. De vuilophalers weten hoeveel de containers met plastic danwel gft ongeveer wegen. Dus als het te zwaar is vanwege restafval wordt er een kaartje aan gehangen en wordt de container niet meegenomen. ,,Je buren zien dan, dat je een rode kaart krijgt'', grinnikt Nieuwenhuis. Angelique Kierkels, directeur van de Meerlanden voegt er aan toe: ,,We weten op een gegeven moment ook wel waar het wel en niet fout gaat met het aanbieden van afval.''

Toch blijft het gevaar van zwerfafval op de loer liggen, zoals op de foto te zien is. De medewerkers van de Meerlanden hebben uitdrukkelijk de opdracht gekregen om dit afval weg te halen als ze het zien, zo benadrukt de directeur. ,,Vuil trekt vuil aan''. Inwoners kunnen een berichtje sturen naar verbeterdebuurt.nl op het moment dat ze ergens zwerfafval zien liggen.

Deze weken bekijkt de gemeente hoeveel afval er langs de straten ligt, om dat het komende jaar te vergelijken met het restafval, dat dan ergens gedumpt is. Nieuwenhuis: ,,De verleiding is groot, als je een papiertje ziet, te zeggen dat dit komt door het omgekeerd inzamelen. Maar ook nu is er zwerfafval. We gaan kijken of we daar verandering in zien. We gaan er ook extra op inzetten, dat we kunnen handhaven. En als zich een situatie van zwerfafval voordoet, gaan we daar op anticiperen.''


Joep Derksen