Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2017

Grote tekorten op jeugdzorg

LISSE > Bij driekwart van de gemeenten in Nederland zijn er geen grote tekorten op de uitgaven van de jeugdzorg. Maar in de regio Holland Rijnland, waar Lisse onder valt, blijkt dat wél zo te zijn. Deze verontrustende mededeling deed wethouder Adri de Roon (D66) op woensdag 17 mei tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën. Hij beantwoordde een vraag van commissielid Maarten Magielse (D66).

De rijksoverheid heeft in 2015 de jeugdzorg overgedragen aan de gemeenten, waarna ieder jaar de rijksbijdrage voor die jeugdzorg verlaagd wordt. De gemeenten in Holland Rijnland hebben enkele jaren geleden afgesproken, dat ze samen de kosten zullen delen voor de jeugdzorg. En Lisse lijkt daar nu onder te lijden. De Roon gaf als voorbeeld: ,,De vraag naar jeugdhulp is in Hillegom heel erg hoog en in Lisse onder het gemiddelde.'' Door de invoering van een ,,objectief verdeelmodel van budgetten'' zijn de kosten zo'n 8% hoger geworden dan in de rest van Nederland. En door de verminderde bijdrage van de rijksoverheid valt het financiële plaatje zwaar negatief uit. Hoeveel de gemeente daarom nog extra mee moet betalen aan de jeugdzorg; daarover liet De Roon zich nog niet uit. Binnenkort is er een informatiebijeenkomst, waar deze gegevens wel boven water moeten komen.


Joep Derksen