Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.300, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 mei 2017

Meerderheid politiek nog niet overtuigd

Van noodzaak openhouden Alkeburcht

ROELOFARENDSVEEN - Een avond van demonstreren lijkt de vele honderden vrijwilligers en inwoners, die bij de Alkeburcht betrokken zijn, maar bar weinig op te leveren. Ruim 1.400 handtekeningen riepen de politici op om te stoppen met het plan om al deze zomer de Alkeburcht dicht te gooien. Maandag 8 mei verzamelden 200 mensen zich op het plein voor het gemeentehuis om met fluitjes, gezang en spelletjes de raadsleden te overtuigen van de noodzaak om de Alkeburcht open te laten.

Kinderen speelden buiten tafelvoetbalspelletjes, maar ook edele sporten als pool en sjoelen. Twee meter verderop zat een groepje moeders demonstratief voor te lezen. Vier Nederlands Kampioenen puzzelen toonden aan, hoe ze hun titel behaald hadden en ondertussen zong een koor een protestlied. Het was toeval en de met gillende sirenes voorbijrazende brandweerwagen was op weg naar een noodgeval, maar deze gebeurtenis stond wel heel symbolisch voor de situatie waarin de negen verenigingen van de Alkeburcht zich nu bevinden.

Ook in de gemeenteraadszaal zat het barstensvol. De bodes moesten nog extra stoelen aanslepen, zodat iedereen kon zitten. De inwoners hoopten nu eindelijk te horen te krijgen van de politieke partijen, hoe zij staan tegenover het plan om de Alkeburcht al deze zomer dicht te doen. En niet te wachten tot alle verenigingen een volwaardige vervangend onderdak hebben. Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) beet het spits af. ,,Laten we ons gezond verstand gebruiken en om uitstel vragen. Waarom de knuppel in het hoenderhok gooien en de tent sluiten per 1 juli? Waarom gaan we niet met elkaar van gedachten wisselen? Laten we tot december 2019 de Alkeburcht open houden en in de tussentijd kunnen we kijken naar alternatieven. Dat is beter dan de hele goegemeente tegen de kling te jagen. Er zijn meer dan 1.400 handtekeningen. Dit wil je toch niet als college en raad?! De kracht van de samenleving zit in onze mensen. Als we daar niet meer voor willen gaan staan, dan is het een gemiste kans.'' Zij kreeg een ovationeel applaus.

Geen handgeklap, maar gejoel kreeg fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA): zij schaart zich met haar partij vierkant achter de uitspraken van wethouder Henk Hoek (CDA) en liet weten: ,,De verenigingen steunen de gedachtegang dat het niet om het gebouw, maar om de gemeenschapsgedachte er achter gaat. Kunst en cultuur liggen op straat. De verbindende factor ligt bij de toeschouwende participant. Een schilderclub kan presenteren in het gemeentehuis, op het Noordplein gaat Total Fit uit z'n dak. Een cabaretier kan optreden in De Spreng of in de achterzaal van Jan Punt of in de brede school: op zulke momenten wordt er verbinding gelegd. De locatie lijkt het veel minder om te doen. Daar waar je optreedt, vindt de kunst en cultuur plaats. En als het te klein is, zetten we een tent neer. Als je iets nieuws wilt, moet je het oude durven los laten. Dan krijg je energie voor nieuwe uitdagingen. De Veenders gaan uitdagingen aan, hakken knopen door en gaan proactief aan de slag.''

D66 en LKB steunen het standpunt van SVKB, de VVD liet niet het achterste van zijn tong zien, maar Ilse van der Poel (PRO) wees er op, dat haar partij geen onderhoudsgeld wil uitgeven aan een Alkeburcht dat op termijn toch dicht gaat. ,,We kijken ook naar mogelijkheden zonder cultuurhuis. We zijn niet bereid om nu een investering te doen en vervolgens weer een investering in een nieuw cultuurhuis. Niet alle gebruikers hebben een alternatief gevonden, maar we zijn er van overtuigd dat in onze gemeenschap voor elke gebruiker een locatie is.'' Fractievoorzitter Esther Loos (D66) riep het college op: ,,Het leek ons dat de Alkeburcht tot 2020 open zou kunnen blijven. Hoe komt de wethouder dan bij het sluiten in deze zomer? Het is nog niet te laat u te bedenken, college. Kom met de oplossing om pas vanaf 2020 een nieuwe situatie te hebben.''

Op woensdag 24 mei bespreken de politieke partijen de toekomst van de Alkeburcht. Dan wordt duidelijk of SVKB, D66 en LKB een voorstel indienen om de Alkeburcht voorlopig nog open te houden. En of dit voorstel dan door minimaal twee raadsleden van een andere partij wordt gesteund.


Joep Derksen