Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 juni 2017

Gemeente ontkent fouten

KAAG EN BRAASSEM > Vorige week kwam in het nieuws, dat twee- tot drieduizend vreemdelingen door een fout een vrijstelling hebben gekregen voor het inburgeringsexamen. Staatssecretaris Dijkhoff schrijft aan de Tweede Kamer dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst een verandering die in 2015 moest ingaan, niet heeft toegepast.

,,Door de vrijstelling hebben veel vreemdelingen die al een tijdelijke verblijfsvergunning hadden een permanente vergunning gekregen. Vanwege de rechtszekerheid kunnen al verleende verblijfsvergunningen niet meer worden ingetrokken'', zo liet RTL Nieuws op donderdag 1 juni weten. De eisen voor vrijstellingen werden op 1 januari 2015 weliswaar verzwaard, maar de IND bleef toetsen volgens de oude voorwaarden. Staatssecretaris Dijkhoff stelt in zijn brief (https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2017Z07272&did=2017D15414), dat dit komt doordat ,,de gewijzigde regelgeving onjuist is vertaald in instructies en de aanvraagformulieren''. De fout van de IND is nu hersteld.
Aan het gemeentebestuur werd gevraagd, of er ook in Kaag en Braassem mensen wonen, die onterecht een vrijstelling hebben gekregen voor het inburgeringsexamen. Dat leidde tot het volgende opmerkelijke antwoord van een woordvoerder: ,,De NOS (of wie dan ook) kan de informatie nooit anders halen, dan uit geruchten. Voor een inburgeringsdiploma moet een toets worden afgelegd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze toets bestaat uit vijf onderdelen, voor alle vijf onderdelen moet een voldoende worden gehaald. Dat er gesjoemeld zou worden is naar onze mening speculatief.''

Joep Derksen