Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2017

150 nieuwe bankjes in de openbare ruimte


KAAG EN BRAASSEM – Het is inwoonster Ria Selderbeek dan toch gelukt. Haar pleidooi voor meer bankjes in de openbare ruimte wordt nu door de gemeente opgepakt. Maar liefst 150 zitbankjes worden in december en januari door de hele gemeente geplaatst; met name in de buitengebieden. Maar later in 2018 kunnen ook nog extra bankjes volgen in de dorpskernen zelf; dat gaat in overleg met de verschillende dorpsraden.

Door Joep Derksen

Wethouder Yvonne Peters en bankjesactievoerster Ria Selderbeek namen het eerste van de 150 nieuwe bankjes op vrijdag 15 december in gebruik. Terwijl ze op het zitmeubilair voor het gemeentehuis in Roelofarendsveen plaats namen, liet Peters weten: ,,We willen het uniforme karakter langs onze recreatieve routes verstreken. Wandelaars zoals Ria kunnen er van genieten.'' Ze sprak lof uit voor de vasthoudendheid van Selderbeek: ,,Zij heeft hier hartstochtelijk voor gepleit.''

De 150 bankjes komen vooral in het buitengebied, informeerde de wethouder. ,,Volgend jaar gaan we kijken of er ook meer in de dorpskernen moeten komen.'' Selderbeek liet weten: ,,Ik ben blij dat er bankjes in het buitengebied komen. Maar in een zogeheten kuil in Leimuiden moeten oudere mensen naar boven lopen om naar de supermarkt te komen. Ze hebben daar soms moeite mee. Als er een bankje staat, kunnen ze even uitrusten.'' Een bankje is volgens haar meer dan alleen maar een plek om te zitten. Selderbeek geeft met een voorbeeld aan: ,,Er wordt gesproken over het aanpakken van eenzaamheid. Als je een bankje langs de kant van de weg hebt staan en Marietje zit op een bankje, dan komt Piet een praatje maken. Vervolgens is de dag van Marietje helemaal goed.''


Volgens Peters zijn de bankjes in de openbare ruimte 'blijvertjes'. ,,Ze zijn hufterproof en onderhoudsvriendelijk. Iedereen mag er op gaan zitten. Heel graag zelfs!'' Een filmpje hierover kan bekeken worden op het YouTube kanaal van Joep Derksen: https://www.youtube.com/watch?v=sn3qKwOpbBE.