Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Inwoners willen ongeveer hetzelfde


[KAAG EN BRAASSEM] De kiezer heeft gesproken. En heeft bepaald, dat de verhouding tussen de politieke partijen ongeveer hetzelfde blijft. PRO verliest een zetel aan SVKB; dat betekent dat deze twee partijen allebei zes zetels hebben.

Het CDA behoudt haar vier zetels en D66 blijft ook op drie zetels staan. De VVD haalde vier jaar geleden twee zetels en ook dat blijft hetzelfde. Dat betekent, dat voormalig fractievoorzitter Alwin Koek (VVD) wellicht niet meer terug keert in de gemeenteraad; hij was op de derde plek gezet. Tenzij lijsttrekker Yvonne Peters haar ambitie om toch nog wethouder te worden, kan waarmaken in de coalitieonderhandelingen.

Nu al is duidelijk, dat Anja de Rijk (CDA) in de gemeenteraad komt. Zij was door de partij op een zevende plek gezet, maar 330 mensen stemden op haar. Dat was meer dan voldoende om rechtstreeks gekozen te worden. Sterker nog; na lijsttrekker Karin van der Kaaden verzamelde De Rijke de meeste stemmen voor haar partij.

Vier jaar geleden besloten alle partijen om een raadsbreed akkoord te sluiten. Ook nu is de kans groot, dat zo'n overeenkomst op papier wordt gezet. Maar als PRO en SVKB elkaar kunnen vinden, zouden deze twee partijen wel eens tot 2022 de dienst kunnen uitmaken in Kaag en Braassem.

De lijsttrekkers is gevraagd te reageren op de verkiezingsuitslag van woensdag 21 maart. Nick van Egmond (D66) feliciteert de winnaars. ,,Zowel PRO, die de grootste blijven, als SVKB die
er een zetel bij lijken te krijgen. D66 is tevreden met het resultaat, we hadden natuurlijk op meer gehoopt maar we zijn blij dat we onze drie zetels hebben behouden. De kiezer heeft onze inzet bevestigd en we gaan ons de aankomende jaren weer voor de volle 100% inzetten.''

Wethouder en lijsttrekker Yvonne Peters (VVD): ,,Na vier moeilijke jaren, waarin we grotendeels met één raadslid vertegenwoordigd waren, zijn onze trouwe kiezers bij ons gebleven. Daar zijn we blij mee en trots op. Natuurlijk hadden we graag een zetel meer gehaald, maar dat is helaas niet gelukt. We gaan met twee raadsleden, en een aantal jonge nieuwkomers die klaarstaan om de raadsfractie te ondersteunen, aan het werk. Felicitaties aan PRO die de grootste is gebleven en SVKB omdat ze bijna net zo groot zijn geworden (als PRO, JD).''

De grote winnares Petra van der Wereld (SVKB) maakt er weinig woorden aan vuil: ,,Wij zijn super blij met alle stemmen die we hebben gekregen. Net niet de grootste geworden helaas.'' Lijsttrekker Ruud van der Star: ,,Wij zijn trots op het resultaat en de de positieve campagne die we hebben gevoerd en de inzet van onze vele vrijwilligers tijdens deze campagne. Groot worden is één, maar de grootste blijven is denk nog specialer. We hebben de afgelopen jaren verantwoordelijkheid gedragen op veel lastige dossiers. Besluiten genomen, daar waar dat moest, en dat heeft ons geen kiezers gekost. Feitelijk gezien zijn we in zetelaantal wel gedaald, maar vorige keer hebben we een restzetel toebedeeld gekregen.'' Overigens kregen zowel PRO als SVKB ook dit jaar een restzetel.

Karin van der Kaaden (CDA): ,,We zijn erg blij met de stabiele basis die we hebben behouden. De uitslag geeft aan, dat het de afgelopen vier jaar met de raadsverdeling goed is verlopen en ook kan worden voortgezet. We kunnen daarbij de verbindende rol blijven spelen. We zien in de totaaluitslag ook de bevestiging van het feit, dat er de afgelopen jaren verantwoord beleid is vastgesteld en gevoerd. Ook al zijn er nog verschillende meningen over de wijze van uitvoeren. Ik verwacht dat dit verder worden aangescherpt, zodat het vastgestelde beleid verder kan worden uitgerold binnen heldere kaders voor het college. CDA Kaag en Braassem is trots op de stemmen uit kleine kernen en op de voorkeursstemmen op Anja de Rijk. Weer een vrouw in de raad. We gaan met een sterk team graag aan de slag.''