Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juni 2018

Geen raadsleden naar regio


[KAAG EN BRAASSEM] De benoeming van het nieuwe college van burgemeester en wethouders had maandagavond 4 juni een feestje moeten zijn. Maar voordat dit feest echt van start kon gaan, riep burgemeester Marina van der Velde de fractievoorzitters eerst nog op het matje. De reden was het voortdurende pleidooi van het CDA om ook gemeenteraadsleden aan te stellen als afgevaardigden in regionale bestuursorganen.

Raadslid Karin van der Kaaden (CDA) liet weten, dat haar partij een raadslid wilde voordragen, zodat die in een regionaal bestuursorgaan benoemd zou kunnen worden. Dat zag formateur en PRO-fractievoorzitter Ruud van der Star niet zitten: ,,Het is de vraag of je een raadslid moet afvaardigen in samenwerkingsverbanden. We moeten het college mandateren om daar voor ons heen te gaan. Wij hebben alle vertrouwen in het college.''

Maar fractievoorzitter Nick van Egmond van coalitiepartij D66 bleek juist wel gecharmeerd van een raadsvertegenwoordiging. ,,Wij hebben eerder ook aangegeven, dat wij de regio open willen houden voor raadsleden. Het is heel goed, dat het college nu op de hoogte is, dat er raadsleden zijn, die mogelijk ook in regionaal verband actief willen worden. Het is aan het college om die afweging te maken.'' Hierop daagde Van der Kaaden de raadsleden van SVKB uit om te reageren. Deze partij dolf namelijk vier jaar geleden het onderspit, toen zij gepassioneerd pleitten voor het benoemen van toenmalig raadslid Christian Malin in een bestuursorgaan.

Maar de SVKB-politici kregen niet de kans om te reageren. Vergadervoorzitter en burgemeester Marina van der Velde greep in: ,,Ik schors de vergadering. Ik wil de fractievoorzitters bij mij hebben.'' Na vijf minuten pauze bleken de kaarten verdeeld te zijn. Bij de stemming over het voorstel, om alleen collegeleden af te vaardigen naar regionale overleggen, stemde alleen het CDA tegen.