Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juni 2018

Winkels op zondagochtenden open


OEGSTGEEST – De politieke partij Lokaal wil deze maand met een voorstel komen om de winkeltijden op de zon- en feestdagen te verruimen. De ondernemers van de Lange Voort, De Kempenaerstraat en De Boeg pleiten hier al langer voor. De winkels zouden volgens hen op de zondagen niet pas vanaf 12:00 uur open moeten zijn, maar al vanaf 9:00 uur. Zodat ze vervolgens tot 20:00 uur 's avonds klanten kunnen verwelkomen.

Doordat de winkels op de zon- en feestdagen nu pas om 12:00 uur open mogen zijn, zorgt voor omzetverlies, zo vinden de ondernemers. Zij missen de klanten, die juist in de vroege uren inkopen willen doen, zoals het kopen van een versgebakken bruin bolletje bij de bakker. Maar ook de eigenaren van een bouwmarkt en Tuincentrum De Bosrand, die op het bedrijventerrein De Boeg komen, zien de vroegere openingstijden graag komen.

Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) is het helemaal eens met de argumenten, die gegeven worden voor een vroegere zondagsopenstelling. Zo pleiten de ondernemers onder meer: ,,Het belang van de zondag en van de zondagochtend blijkt uit de omzetten van bijvoorbeeld een tuincentrum. De zaterdag en zondag zijn met een aantal feestdagen de belangrijkste omzetdagen. In de ochtenduren wordt niet alleen een substantiële omzet gedraaid, maar ook wordt door openstelling in de ochtend een moeilijk te hanteren bezoekerspiek in de middag voorkomen. Doordat in de huishoudens steeds vaker beide volwassenen werken wordt er steeds meer in het weekend gewinkeld en minder doordeweeks. Ook ligt de gemiddelde besteding op de zondag het hoogst.''

In omliggende gemeenten zijn tuincentra al wel eerder open dan 12:00 uur. Alexander Beekhuis, voorzitter Stichting Lange Voort, roept de politici op: ,,Het belang van de zondagochtend is groot. En dit is het geval voor meerdere winkels in Oegstgeest. De nieuwe Winkeltijdenwet maakt het mogelijk met dit belang van de winkeliers rekening te houden. Daarom willen we u verzoeken om flexibele openingstijden te bieden aan de winkels op zon- en feestdagen zodat de ondernemers zelf de openingstijden kunnen kiezen en afstemmen op de behoefte van hun klanten.''

Van den Ouweelen vroeg het college, wanneer er een voorstel komt voor vervroegde openingstijden. En hij trok de vergelijking met sportverenigingen en sportscholen die wél op zondagochtend open mogen zijn. Hierop reageerde burgemeester Emile Jaensch, dat sportscholen iets anders zijn dan winkels en dus niet onder de detailhandelswet vallen. Verder stelde Jaensch: ,,De Bosrand is een tuincentrum dat zich in 2020 in deze gemeente kan gaan vestigen. Zij hebben gevraagd om de ruimere openstelling en we nemen dit verzoek in behandeling. Er is niet ongelooflijke haast bij; het zou ook later dit jaar kunnen. Ik kan me voorstellen dat het nieuwe college na de zomer hiermee terug komt naar de raad.'' Van den Ouweelen wil er niet te lang mee wachten. ,,Het is een raadsbesluit om die tijden te verruimen. We zijn verplicht om het op zo kort mogelijke termijn te regelen voor de inwoners.'' Hij dient hierover een voorstel in bij de eerstvolgende raadsvergadering.