Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juli 2018

Plannen voor gemeentelijk energiebedrijf


[NIEUWKOOP] De VVD wil een gemeentelijk energiebedrijf opzetten, zodat het gemeentebestuur ook een graantje kan meepikken, als alle huishoudens en bedrijven van het gas af moeten. Dit idee werd donderdag 28 juni geopperd door fractieassistent Aat Van Putten (VVD).

Op dit moment is het gemeentebestuur bezig met plannen om een 'warmterivier' te realiseren voor het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Schoterhoek II. Deze bedrijven maken voor hun warmte geen gebruik van gas, maar worden aangesloten op het warme afvalwater van het nabijgelegen AWZI (afvalwaterzuiveringsinstellatie). Via warmtepompen kan dat afvalwater zorgen voor verwarming van de gebouwen. De komende vijf jaren wordt dat afvalwater nog gratis aangeleverd, maar daarna zou zo maar een marktpartij er geld op kunnen verdienen.

Dat vindt Van Putten zonde. Hij opperde: ,,We moeten nadenken over het creëren van een gemeentelijk energiebedrijf. Wij investeren en nemen risico's; dan mogen we er een verdienmodel van maken en onze winst pakken. Dat komt ten goede aan de inwoners.'' Zijn collega Mariska van Buren (SGP/ChristenUnie) was het hier mee eens. ,,Als je het overlaat aan een corporatie, heb je er niets meer over te zeggen. En bedrijven zijn uit op die winst.''

Wethouder Antoinette Ingwersen liet weten, er voorstander van te zijn, om goed na te denken over de manier waarop in de toekomst de huizen en bedrijven van het gas af moeten. Het bedrijventerrein Schoterhoek II kan voorlopig wel af met alleen het afvalwater van de AWZI, maar voor alle inwoners van de gemeente Nieuwkoop zijn ook andere warmtebronnen noodzakelijk. Hoe dat moet gebeuren; daar is een onderzoek voor nodig. Als de gemeenteraad dat wil, dan moeten de politici daar geld voor beschikbaar stellen.