Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 september 2018

Petitie voor pontverbinding


[KAAGEILAND] De oudste bewoner op Kaageiland, Hans Bruin (91), diende maandag 17 september een petitie in bij de gemeenteraad om de zorgen te uiten over het behoud van een hoogwaardige pontverbinding. Het liefst willen de eilanders de huidige pontbeheerder Ponto behouden. Er zijn 430 handtekeningen verzameld en daarmee zou 95% van de bewoners en werknemers op Kaageiland deze petitie steunen.

Bruin gaf onder meer aan: ,,Als je een eilandbewoner bent, ben je een anderssoortig mens. Omdat je elkaar altijd tegenkomt op de pont. We krijgen een emotioneel probleem. De familie Hoogenboom heeft die pont 35 jaar gerund en eigenlijk kunnen we geen klachten hebben.

Op de opmerking van Marcel Doze (CDA), dat de broers Hoogenboom zich niet hebben ingeschreven ,,Zij vonden de voorwaarden niet acceptabel. Wij vragen de gemeente, dat de firma Hoogenboom die pont toch kan laten varen.'' Dit verzoek werd niet juichend ontvangen door de raadsleden. Na het uitreiken van die petitie bleek, dat het gemeentebestuur weinig kan doen. Ponto heeft zich niet ingeschreven, om vanaf 1 januari het pontveer te blijven besturen en daarom spreekt de gemeente nu met één andere kandidaat. Als die onderneming voldoet aan de eisen, gaat deze er ook met de opdracht vandoor.

Wethouder Floris Schoonderwoerd gaf aan, dat er niets meer aan te doen is. ,,De aanbesteding loopt, de deadline is voorbij en de enveloppen zijn geopend en beoordeeld. Ponto zit er niet bij.'' De nieuwe pontbeheerder krijgt voor slechts tien jaar de ruimte om de eilandbewoners over te zetten. Raadslid Thijs Brambach (PRO) opperde: ,,We kunnen de komende tien jaar een optie open houden voor een vaste verbinding richting Kaageiland.'' Tijdens de fractievergadering van zijn partij merkte Doze op: ,,Ponto heeft zelf besloten om niet aan te bieden.''

Verantwoordelijk wethouder Yvonne Peters reageerde op de petitie. Ze informeerde, dat de gemeente 'samen met de mensen van Kaag een programma van eisen heeft opgesteld. Het plan van aanpak van de aanbieder hebben we gedeeld met de dorpsraad. Als college hebben we niets aan te merken op de dienstverlening, die Ponto de afgelopen jaren heeft geleverd. Maar je moet een aanbestedingstraject starte bij een contract van meer dan een miljoen euro. Dat is noodzakelijk om de willekeur en gunning aan persoonlijke contacten er uit te halen.'' De wethouder verwacht, dat donderdag 27 september bekend wordt gemaakt of de gemeente vanaf 1 januari 2019 gebruik gaat maken van een nieuwe pontbeheerder.

Het filmpje is te zien op het YouTubekanaal van Joep Derksen: https://www.youtube.com/watch?v=jQiePXqhqzc.