Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juli 2019

‘Kort en hevig’


Oud Ade – Als volgend jaar de Langebrug wordt vervangen, moet de overlast hiervan ‘kort en hevig’ zijn. Dat automobilisten daardoor drie maanden om moeten rijden, is dan niet zo erg, maar voor de fietsers moet het mogelijk blijven om via de Leidseweg van Oud Ade naar Leiden te gaan. De inwoners van Oud Ade gaven dit aan tijdens de informatiebijeenkomst van donderdagavond.

De aanwezigen kregen in totaal 18 verschillende varianten aan bruggen te zien; in allerlei verschillende breedtes en soorten. Deze brug moet in het derde kwartaal van 2020 klaar zijn. Maar de belangrijkste vraag, waar de gemeente Kaag en Braassem graag het antwoord op wilde hebben, is hoe de inwoners van Oud Ade de werkzaamheden willen hebben uitgevoerd. Drie maanden lang de Leidseweg compleet afgesloten (‘kort en hevig’) of dat de werkzaamheden een half jaar lang gaan duren, waarbij in ieder geval één rijbaan van de Langebrug begaanbaar blijft voor al het verkeer.

Een overgrote meerderheid van de aanwezigen bleek voorstander te zijn van de ‘kort en hevige’ variant, maar wel met één voorwaarde. Voor de fietsers moet er dan een tijdelijke brug of ponton aangelegd worden, zodat de leerlingen naar school kunnen blijven gaan en toeristen het dorp nog kunnen bereiken.

Joan Tacx is voorzitter van de Dorpsraad. Hij is er een groot voorstander van om de werkzaamheden zo kort mogelijk te laten duren. En dan het liefst in de zomervakantie, zodat de schoolkinderen er geen of nauwelijks last van hebben. ,,En anders moet er maar een tijdelijk bruggetje komen, zodat je er met de fiets overheen kunt rijden.’’ Oud Adenaar Gé van de Fits is het hier mee eens. ,,Automobilisten kunnen tijdens de werkzaamheden wel over de Rip (Rijpwetering – red.) rijden, maar voor de fietsers moet je een brug of ponton neer leggen.’’
Gemeenteraadslid Jan van der Geest (VVD), die ook naar de informatiebijeenkomst was gekomen, deelde deze mening: ,,Voor de fietsers moet je een oplossing vinden. Je kan hen niet veroordelen tot omrijden.’’ Ook als zo’n tijdelijke fietsbrug een paar ton kost? ,,Dat is wel heel veel geld, maar er moet een eenvoudige oplossing mogelijk zijn.’’ Wethouder Yvonne Peters wilde nog niet bevestigen, dat zo’n tijdelijke fietsbrug er ook komt. Volgens haar heeft dat niet in eerste instantie met het geld te maken. ,,Het gaat niet om niet willen, maar het moet wel passen en of het wel veilig is voor de werkende mensen. Ik snap de wens voor een tijdelijke fietsbrug, maar ik kan het niet beloven.’’