Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juli 2019

Rioolonderhoud


KAAG EN BRAASSEM – Met een relatief nieuw systeem om de riolen te onderhouden, kan de gemeente Kaag en Braassem zich veel geld besparen. Dit ‘non-dig’ systeem repareert de rioolpijpen, zonder dat ze uit de grond gehaald worden.

De komende jaren wordt het bedrijf GMB Rioleringstechnieken B.V. voor ruim 2,1 miljoen euro ingehuurd voor dat rioolonderhoud. Het is de bedoeling, dat bij gescheurde rioleringen niet iedere keer de wegen open gebroken worden om de pijpen te vervangen. ‘Non-dig’ heet het; niet graven. Hiervoor wordt het systeem ‘relinen’ gebruikt: een soort pvc-kousen, die van binnenuit langs de wanden van de beschadigde rioolpijpen getrokken worden. Hierdoor blijft de inhoud van de rioleringen ook binnenboord en kan het riool nog weer jaren verder; zo’n vijftien tot vijftig jaar zelfs is de verwachting.

GMB Rioleringstechnieken was goedkoper dan haar twee concurrenten: Insituform Rioolrenovatietechnieken uit Zoetermeer vroeg 2,8 miljoen voor haar diensten en Van der Valk + De Groot BV uit Montfoort wilde zelfs 3,8 miljoen euro.