Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juli 2019

Blijf in de buurt


Kaag en Braassem – Mensen die niet fatsoenlijk in de samenleving kunnen wonen, worden intensief begeleid, waarbij ze onder toezicht samen met anderen in een instelling verblijven. Maar deze vorm van ‘intramuraal wonen’ is enorm duur. Bovendien is de kans op herstel, door het gebrek aan normale contacten met de buitenwereld, zeer klein. Daar komt verandering in. Vanaf 2021 worden gemeenten in Holland Rijnland er zelf voor verantwoordelijk, dat deze mensen zelfstandig gaan wonen. Tussen de andere inwoners; in sociale huurwoningen.

De gemeenteraadsleden van Kaag en Braassem werden woensdagavond geïnformeerd over deze nieuwe ontwikkeling. Één procent van de bevolking krijgt ooit te maken met maatschappelijke zorg. Dan gaat het onder meer om mensen met (een combinatie van) psychische problematiek, (licht) verstandelijke beperking, laaggeletterdheid, verslavingsproblematiek of opgroeiproblemen. Maar het kunnen ook inwoners zijn, die failliet zijn gegaan, in een scheiding liggen en daardoor in een neerwaartse spiraal zijn terecht gekomen.

Als deze mensen in deze regio uit hun huis worden gezet, komen ze tot nu toe terecht bij de Binnenvest in Leiden. Maar vanaf 2021 moeten de gemeenten er zelf voor zorgen, dat er vervangende woonruimte komt. En dat gebeurt in samenwerking met de woningbouwcorporaties. Nou zal voor de komst van een nieuwe buurman met een instabiele geestelijke achtergrond door de omwonenden niet direct een rode loper worden uitgerold. Daarom moeten de buren bij de keuze voor een nieuwe woonplek ook goed geïnformeerd worden en informatie krijgen over hoe ze met hun nieuwe buur om moeten gaan, zo meldde een ambtenaar.

De mensen, die nu zelfstandig moeten gaan wonen, maar nog altijd ‘kwetsbaar’ zijn, blijven begeleiding krijgen. Bijvoorbeeld waar het gaat om hulp bij gezondheid, financiën, werk, sociale relaties, veiligheid en preventie. Het doel van het programma ‘Blijf in de buurt’’ is, dat ze een onderdeel worden van de lokale gemeenschap. ,,Inwoners in een sociaal kwetsbare situatie mogen in de eigen buurt blijven en niet elders gehuisvest worden. De omgeving en professionals blijven in de buurt en laten niet los, ook als hulpvragen moeilijk zijn’’, zo kregen de raadsleden te horen.  
Voor wethouder Petra van der Wereld is het simpel: ,,Het zijn onze inwoners, die terug komen naar onze gemeente. Doordat ze dichter bij komen, kunnen we makkelijker opschalen of afschalen met de zorgvraag. Of het duurder of goedkoper wordt, is niet van belang. We krijgen een (rijks)uitkering daar voor en daar moeten we het mee doen.’’