Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Slopen of behouden?


Onderhoud sporthallen en zwembad kost miljoenen euro’s


Nieuwkoop – Vroeger of later moet de gemeenteraad van Nieuwkoop een keuze maken; blijft de gemeente miljoenen euro’s pompen in het onderhoud van oude sporthallen en zwemfaciliteiten? Of is het beter om de ene of andere hal te slopen, zodat op die plek woningen gebouwd kunnen worden. Dit dilemma legde wethouder Guus Elkhuizen de raadsleden woensdagavond voor.


De individualisering van de samenleving heeft ook gevolgen voor de sport; steeds minder mensen willen zich verplichten om wekelijks te komen trainen en competitiewedstrijden te spelen, aldus Elkhuizen. ,,Men wil kiezen voor een sport, die je kunt beoefenen op het moment dat je het wilt. Zonder dat je afhankelijk bent van of het complex open of dicht is. Met name de ouderen gaan wandelen of fietsen; dat zal ook z’n weerslag hebben op verenigingen.’’ Nu al is 60% van de Nieuwkoopse bevolking ouder dan 40 jaar, voegde de wethouder hier aan toe. Sportverenigingen voor voetbal, tennis en hockey moeten hier op inspringen, door op hun sportterreinen ook andere activiteiten te organiseren, aldus Elkhuizen. Zo worden de velden en voorzieningen beter gebruikt.


Zwembad


Ook zwembad De Wel merkt al jaren de terugloop in het aantal bezoekers: dit zwembad was ooit opgezet voor 100.000 tot 200.000 zwemmers per jaar. Het afgelopen jaar kwamen echter slechts 94.000 zwemmers opdagen. Elkhuizen: ,,Vier jaar geleden waren dat nog 125.000 mensen. De dalende trend heeft ook te maken met het grote aanbod van het aantal zwembaden in de regio.’’

In de periode tot 2028 zal de gemeente Nieuwkoop 2,4 miljoen euro kwijt zijn aan onderhoudskosten voor de sporthallen De Steupel, De Vlijt en de Ringkant en zwembad De Wel. In dat bedrag zijn nog niet de duurzaamheidsmaatregelen meegenomen, om die panden energieneutraal te laten functioneren. Elkhuizen: ,,De Vlijt is 34 jaar oud, Ringkant 40 jaar, en De Wel meer dan 30 jaar oud. Die kosten zullen niet afnemen. De duurzaamheidsopgaven zullen in oudere gebouwen alleen maar duurder zijn dan in nieuwe gebouwen.’’


Hij vroeg de raadsleden: ,,Hoe gaan we hier mee om? Gaan we er mee door, of gaan we het anders organiseren, zodat je geld overhoudt en er iets anders neer zet. Als de raad dat niet wil, dan gaan we door op de huidige voet.’’ Nog geen enkele politieke partij sprak zich uit voor de sloop van een sporthal of zwembad. Fractievoorzitter Pien Schrama (Natuurlijk Nieuwkoop) wilde ‘niet spreken over zorgen, maar over uitdagingen’. Commissielid Van Buren wees op het ‘maatschappelijke belang van zwembaden’ en Jord Koppejan (D66) vond dat de sportvoorzieningen ,,behouden moeten blijven als sociaal bindweefsel van de kernen’’.

De gemeenteraad praat begin volgend jaar verder over de toekomst van de sportfaciliteiten in de gemeente Nieuwkoop.