Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 november 2019

Criminelenparadijs


KAAG EN BRAASSEM – De gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop zijn een potentieel paradijs voor criminelen. Teamchef basisteam politie Rieke Zijlmans roept de inwoners daarom op om verdachte situaties door te geven.

Drugshandel, geld witwassen, criminele motorbendes en wapenhandel; het zijn allemaal zaken die een vreedzame samenleving bedreigen. Achter een individuele teler van honderd hennepplantjes zit vaak een heel crimineel netwerk. Maar ook misbruikers van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) en illegale huurders, die zo een uitkering kunnen bemachtigen, ondermijnen de rechtsstaat. De politie kan niet alles zelf zien, aldus Zijlmans en ze riep daarom de inwoners op om meldingen van verdachte situaties door te geven.

,,Herken de signalen, zoals een huurder, die grote bedragen alleen contant wil betalen. Of een kennis met een kleine portemonnee, maar een dure auto. Of die kapper, waar je nooit terecht kunt voor een afspraak, dan wel een winkel waar nooit klanten komen; hoe kan zo’n zaak bestaan? Het kan een dekmantel zijn voor het witwassen van geld.’’ Het is niet zo, dat alle slechte dingen in de wereld aan Kaag en Braassem voorbij gaan. Een ambtenaar noemde het voorbeeld van arbeidsmigranten in Ter Aar, die klagen over hoge huren en angst voor de werkgever, die tegelijkertijd hun huisbaas is. En een landelijk onderzoek toont aan, dat bij zeventig voetbalclubs signalen van criminaliteit zijn. Zoals spelers, die cash uitbetaald willen worden.

Dit jaar ontdekte de politie een hennepkwekerij, met meer dan 1.000 planten, die verstopt waren achter een bassin voor koikarpers. In Kaag en Braassem zijn dit jaar al drie panden gesloten vanwege drugshandel. Bij een jachtwerf in Leimuiden zijn drugsafvalvaten gevonden en vuilniszakken vol met hennepafval zijn gedumpt in Leimuiden en Woubrugge. Inwoners, die hun schuur aan anderen verhuren, blijven verantwoordelijk voor de gang van zaken. Burgemeester Marina van der Velde: ,,Ook de eigenaar wordt aansprakelijk gesteld over wat er in zo’n pand gebeurt.’’
Notoire witwasplekken zijn ,,nagelstudio’s, bruidswinkels, schoonheidssalons en autohandelaren’’, aldus de burgemeester. ,,We slaan aan op alles waar veel van is op één plek. Één slager is geen probleem, maar we worden alert als er tien slagers in een straat zijn.’’ Toehoorder Ben Beukenholdt had moeite met de oproep aan inwoners om anderen aan te geven: ,,Ik ben van de generatie: klikspaan, boterspaan.’’ Maar volgens de politie is aangeven ook ter bescherming van de crimineel zelf. ,,Wie begint met het verkopen van honderd plantjes om wat geld te verdienen, komt er niet meer af. Zijn kinderen worden bedreigd op school. Met die mensen krijgen wij dagelijks te maken.’’