Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 mei 2006

Martijn Breedveld zet zich al 19 jaar in voor Moeders voor Moeders


Teylingen - Moeders voor Moeders bestaat al 75 jaar. Driekwart eeuw zamelt deze organisatie urine in van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het hCG-hormoon gewonnen: dit hormoon wordt verwerkt in een geneesmiddel dat vrouwen helpt die te maken hebben met verminderde vruchtbaarheid. Onze verslaggever ging mee op werkbezoek.

door Joep Derksen

Martijn Breedveld-Visse is al 19 jaar actief voor Moeders voor Moeders. Ze bezoekt bijna dagelijks, of liever gezegd: bijna iedere avond, vrouwen die sinds kort weten dat ze zwanger zijn. Deze vrouwen hebben aangegeven dat ze graag andere vrouwen met een kinderwens willen helpen. Dit kan een zwangere vrouw doen door haar eigen urine op te sparen en over te dragen aan Moeders voor Moeders.

In het intakegesprek met Jolanda legde Martijn alle details uit voor de komende twee maanden. Iedere week ontvangt Jolanda 8 flessen: voor iedere dag een fles die gevuld kan worden. De flessen worden 1 keer per week op woensdagochtend verwisseld. Dit gaat heel discreet. Er wordt afgesproken dat de persoon die de flessen af komt halen, en nieuwe flessen komt brengen, achterom het huis komt. Dit voorkomt nieuwsgierige blikken van de buren.

Dit kan ook tot grappige situaties leiden, zo vertelt Martijn: “Twee buurvrouwen die nog niet van elkaars zwangerschap afwisten, wilden enkele weken de kratten met flessen bij mij komen verwisselen, om de discretie te waarborgen. Op een avond kwamen ze hun flessen bij mij langsbrengen. Klaarblijkelijk waren ze achter elkaar aangereden naar Sassenheim en zo vond er in onze voortuin een verrassende ontmoeting plaats.

Roeien

Soms zijn er deelneemsters die er alles voor over hebben om hun bijdrage te leveren, zoals een aanstaande moeder die op een eilandje op de Kaag in Warmond woont. Wekelijks werd haar "plas"op een vast tijdstip van over de Kagerplassen met de roeiboot naar de kade vervoerd waar ik haar kostbare lading in ontvangst nam en de flessen verwisselde.Weer of geen weer, ze kwam!”

Jolanda is dolblij met haar zwangerschap. Ze vertelt: “Ik heb heel veel geluk gehad dat de zwangerschap bij ons zo gemakkelijk gelukt is. Maar ik weet ook dat het voor niet minder dan 1 op de 6 vrouwen zeer moeilijk is om zwanger te raken. Ik help graag anderen en met deze deelname aan Moeders voor Moeders ben ik blij een steentje bij te kunnen dragen. Het is eigenlijk veel te vroeg om te zeggen, maar een volgende keer zal ik zeker weer mijn bijdrage leveren”.

Bijna de helft

Martijn vult aan: “Zo’n 45% van de zwangere vrouwen in de Bollenstreek doen mee aan het Moeders voor Moeders-programma. Dat zijn in Teylingen maar liefst 150 moeders per jaar! Hoewel het een fantastisch percentage is – landelijk neemt namelijk slechts 30% van de vrouwen deel, betekent het wel dat 55% van de zwangere vrouwen in deze regio nog niet meedoen. We hopen dan ook dat we door meer bekendheid te geven aan onze organisatie ook meer vrouwen kunnen overhalen te participeren. Veel huisartsen en verloskundigen geven onze folder aan “nieuwe zwangeren”. Dat draagt ook bij aan het succes van dit programma.

Het zwangerschapshormoon hCG, humaan Chorion Gonadotrofine, dat we dankzij deze vrouwen krijgen kan alleen in de eerste vier maanden van de zwangerschap verkregen worden. Dus in de periode van je zesde tot en met je zestiende week kun je andere vrouwen helpen met hun zwangerschapswens. Het lijkt soms veel gedoe, maar je hoeft niet met potten te zeulen naar je werk: alleen wanneer je thuis bent, hoef je gebruik te maken van de flessen”.

Net als alle andere deelneemsters ontving ook Jolanda een paar kleine attenties: een boek over zwangerschap, de bevalling en verzorging van de baby en ze mocht kiezen tussen een DVD en een boxkleed.

Moeders voor Moeders is overigens redelijk uniek in de wereld: in Nederland is het de enige organisatie die urine inzamelt. Wie meer wil weten over Moeders voor Moeders, surft naar:
www.moedersvoormoeders.nl.