Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 juli 2006

Gegevens uitkeringsgerechtigden per woning aan waterverbruik gekoppeld

Lisse – De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) gaat in het kader van fraudebestrijding de gegevens van het waterverbruik per woning koppelen aan de bestanden van de uitkeringsgerechtigden. Jaarlijks wordt een dergelijk project opgezet. In 2005 keek de ISD, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Wegverkeer, naar het bezit van auto’s. Ruim 500.000 euro kon op basis van deze gegevens worden teruggevorderd van de mensen die onterecht een uitkering ontvingen.

Joep Derksen

Het huidige project ‘Waterproef’ gaat die woningen intensief controleren waar jaarlijks minder dan 10 kubieke meter water verbruikt wordt. Dit is voor de ISD een ‘fraudesignaal’: zelfs wanneer iemand heel zuinig is met water, verbruikt een persoon jaarlijks zeker meer dan 10 kubieke meter.

De heer B. van der Ham, Communicatiemedewerker op het stadhuis van Leiden, vertelt: “Naast Lisse werken 22 van de 23 gemeenten in de Bollenstreek en de Leidse regio mee aan dit project. Er zijn geen doelstellingen gemaakt: we willen dus niet een bepaald bedrag minimaal terugvorderen. Hoe minder fraude we ontdekken, hoe beter het is.”

Paul Jonas, SP-wethouder Sociale Zaken en Cultuur van de gemeente Leiden: “Strengere controle is noodzakelijk, omdat het gaat om belastinggeld dat moet worden besteed aan diegenen die er recht op hebben. En strenge controle is succesvol want vorig jaar is voor ruim een half miljoen euro aan fraude opgespoord.”

Een van de redenen waarom gecontroleerd wordt op het watergebruik is, dat de ISD heeft gemerkt dat er gevallen zijn waarin mensen aangeven alleen te wonen, terwijl ze op een ander adres met iemand samenwonen. Dit heeft een lagere uitkering tot gevolg en is een voorbeeld van fraude.