Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 juli 2006

Plannen voor biomassacentrale en woningen op Landgoed Keukenhof

Beheerder Herman Hollander: ‘De subsidiepotten zijn leeg’

Lisse – Het stichtingsbestuur van Landgoed Keukenhof spreekt woensdag 30 augustus met het college van burgemeester en wethouders over de realisering van een biomassacentrale en veertig woningen op het historierijke terein. Dit vertelde beheerder Herman Hollander dinsdag 11 juli tijdens een werkbezoek van de SGP/ChristenUnie aan het landgoed. Op 25 oktober volgt in het Koetshuis het symposium Keukenhof 2025, waarbij het Masterplan wordt gepresenteerd.

Joep Derksen

De aanwezigen werden ontvangen in de Blauwe Zaal, een kamer die nog de rust en warmte van honderden jaren terug uitstraalt. Onder het oog van de schilderijen hield Hollander een gloedvol betoog over de noodzaak van nieuwe ontwikkelingen op het landgoed, stammende uit 1640, en de omringende 230 hectares.

De laatste erfgenaam, Karel van Linden, heeft tot 2002 op het Landgoed gewoond. Na zijn overlijden, in 2003, is de stichting Landgoed Keukenhof actief geworden die zorg draagt voor de nalatenschap van dit rijksmonument.

Hollander: ‘Er is overal achterstallig onderhoud en we hebben de afgelopen jaren benut om te bekijken wat er allemaal gerestaureerd moet worden en hoeveel dat gaat kosten.’ Het is nu al duidelijk dat de stichting niet haar ambities gaat halen om alle gebouwen volledig op te knappen. Berekend is wat de ‘gelimiteerde restauratie’ in ieder geval gaat kosten en dat is een bedrag van 13 miljoen euro. Daarbovenop komt nog een jaarlijks terugkerend onderhoudsbedrag, waarvan de hoogte niet bekend werd gemaakt.

De stichting is druk bezig geweest om de huidige inkomsten te bekijken en ook te zien of subsidies aangevraagd kunnen worden om het gat in de begroting te dekken. De conclusie is duidelijk: ‘de inkomsten uit de Bloemententoonstelling, trouwerijen en andere activiteiten zijn ontoereikend en de subsidiepotten zijn leeg’, aldus de beheerder.

In 2004 werd duidelijk dat Landgoed Keukenhof gestructureerde plannen nodig had om nieuwe activiteiten op te zetten. Hierom werd een Raad van Advies opgericht, onder voorzitterschap van de Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, Jan Franssen. Deze raad fungeerde ook als netwerk om bij subsidiepotten te komen.
Erfpacht

Een van de leden van de projectgroep is Riet Bakker, een Stedenbouwkundige. Zij is een van de bedenkers van het zogenoemde Masterplan. Om aan nieuwe en voldoende inkomsten te komen wil Keukenhof veertig huizen bouwen. Deze woningen worden voor 40.000 euro per jaar in erfpacht gegeven. Hollander verzekerde dat er ‘alleen op plekken wordt gebouwd, waarbij je de huizen niet van het kasteel zelf kunt zien’.

Het landgoed wil zich hiernaast verder ontwikkelen als toeristisch centrum. In augustus zal een aankondiging komen dat Panorama Tulipland naar Lisse verhuist. Een verrassend plan was de bouw van een biomassacentrale. Op het landgoed staan zo’n 70 hectare Essenhout, dat al jaren gebruikt wordt voor productie. Met goed beleid worden deze bomen in fases iedere 8 jaar gesnoeid en dit hout gaat naar een houtproducent in Cuijk, zodat er groene stroom van kan worden gemaakt. Dat kan beter, zo vertelde de beheerder van het landgoed: ‘Wij willen een biomassacentrale bouwen en energie leveren aan 3.000 huizen. Volgens het verdrag van Kyoto moeten alle gemeentes hun CO2-uitstoot verminderen en wij kunnen hier dan actief aan bijdragen. Bovendien hoeft het groenafval niet meer honderden kilometers vervoerd te worden.’

De fractie en het bestuur van de SGP/ChristenUnie liet niet het achterste van haar tong zien, al kon wel de volgende opmerking genoteerd worden: ‘Industrie hier op het landgoed, waar begin je aan?’

Na de presentatie van deze plannen aan de burgemeester en wethouders op 30 augustus, zullen de hoofdlijnen van alle ideeën op 25 oktober naar buiten worden gebracht. Tot die tijd krijgen de gemeente en de politieke partijen de mogelijkheid hun visies te geven.