Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 juli 2006

Systeem huurwoningen ligt opnieuw onder vuur

Regio - Het nieuwe verdeelsysteem voor huurwoningen is weer in opspraak geraakt. Eind 2005 werd aangekondigd dat alle woningzoekenden voortaan via de website www.woonzicht.nl hun aanvraag voor een geschikte woning moeten regelen. Deze website zou al in april klaar moeten zijn, maar is keer op keer uitgesteld. 29 juni was de officiële lancering maar dat bleek ook te vroeg, want afgelopen week functioneerde de site weer niet optimaal.

door Joep Derksen

Johan de Greef, Directeur Woonstichting Pago ontkent dat het systeem niet optimaal werkt: “Er is geen probleem, alleen hebben wij een extra controle uitgevoerd. Hierdoor is de toewijzing van de eerste serie woningen niet gisteren, maar vandaag uitgevoerd.”

Yvonne Baas van Stichting Regionaal Huurdersoverleg (SRH) ageert al bijna een jaar tegen het gebruik van de nieuwe verdeling van de woningen. “Waar we voor vreesden als huurderorganisatie is gewoon uitgekomen. Dhr de Greef is een van de initiatiefnemers en hij zegt altijd: het valt allemaal mee en het komt allemaal goed. Maar dat blijkt gewoon niet zo te zijn.” Volgens Baas zijn de problemen met de website van afgelopen week slechts het puntje van de ijsberg. “Er is nog steeds anderhalve generatie die tussen de wal en het schip raakt. Dat zijn namelijk de ouderen en degenen die geen internet hebben en ook niet weten hoe dat werkt.”

Baas vervolgt: “Ik vind eigenlijk dat ze eerst het systeem hadden moeten verzorgen, en dan pas van start gaan. Twee keer zijn ze op hun bek gegaan en ergens zijn blunders gemaakt. Hoe groot is het vertrouwen van de mensen in het systeem, als het dan uiteindelijk wel draait?” vraagt Baas zich af. “Ik vind het nog steeds heel erg zoals de dingen veranderen. De grote woningen waren vroeger voor de grote gezinnen, kleine woningen voor kleine huishoudens en goedkope woningen voor smalle beurzen. Met dit nieuwe systeem hebben mensen met centen alle keus en mensen zonder centen hebben niets te kiezen. En zij zitten al aan de onderkant van de maatschappij.”

Oneerlijk

De voorzitter van de SRH vindt het systeem oneerlijk. “De inschrijftijd (de periode dat iemand op zoek is naar een woning) telt mee en daarom hebben de Leidse bewoners een megagroot voordeel. Sommige mensen staan in Leiden al 30 jaar ingeschreven, maar in de Duin- en Bollenstreek bestond zo’n systeem tot twee jaar geleden nog niet. De mensen in onze regio zijn wat dat betreft dus zwaar benadeeld”, aldus Baas.

De heer Johan Van Buren, Hoofd Woondiensten van Woonstichting Vooruitgang relativeert het een en ander. “Alle grote problemen met het systeem zijn achter de rug, voor zover we het nu kunnen bekijken. Het systeem zelf blijft natuurlijk altijd in ontwikkeling. Er zijn 50.000 gebruikers en als die mensen fouten ontdekken, dan doen we ook echt wat met die opmerkingen. We hebben Woonconsulenten die in contact staan met de mensen die een woning zoeken. Zij houden ook bij hoe het systeem verbeterd kan worden. Zo wordt de site steeds beter en gebruikersvriendelijker.”

Van Buren beaamt dat de voorzitter van de SRH problemen al tijdenlang aankaart. “Mevrouw Baas had gelijk met haar opmerking dat het allemaal niet zo vlot gelopen is als we allemaal gedacht hadden. Ik hoop wel dat ze over een paar maanden nog een keer kijkt en dat ze dan haar mening bijstelt.”

Volgens Baas is hier weinig kans op: ““Mijn mening bijstellen gaat niet lukken. Ik zit nu al voor een heleboel oudere mensen te kijken op de site of er nog geschikte woningen voor hen bijzitten. Het is gewoon niet eerlijk: de digibeten moeten door dit systeem maar bij hun buren, kennissen of familieleden aan de slag. Ik vind echt niet dat dit kan.”