Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 september 2006

College wil startersleningen instellen voor lage inkomens

Koopwoning voor jongeren bereikbaar
Lisse – Het college van burgemeester en wethouders gaat met behulp van zogeheten startersleningen jongeren helpen om in het bezit van een koopwoning te komen. Dit maakte CDA-wethouder Jan Kippers dinsdag 8 augustus bekend. Starters op de woningmarkt kunnen een aanvraag indienen voor een deel van de beschikbare 300.000 euro.

Joep Derksen

Dit bedrag is aan de gemeente beschikbaar gesteld door projectontwikkelaar Hillgate Properties, als ‘onderdeel van een overeenkomst tussen de gemeente en dit bedrijf voor het project Driehuizenpark’, aldus Kippers. Het geld is een schenking van Hillgate en de gemeente is van plan om deze financiën continue te gebruiken om jongeren bij te staan in het krijgen van hypothecaire leningen. Deze startersleningen zullen niet alleen beschikbaar worden gesteld voor het project Driehuizenpark, maar ook voor andere toekomstige bouwprojecten.
Aflossingsvrij

De looptijd van een dergelijke lening zal dertig jaar zijn, met dit verschil dat de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij zullen zijn. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de huiseigenaar, wordt dan de mate van renteafdracht en –aflossing bepaald: ‘In het derde, zesde, tiende en vijftiende jaar van de lening kunnen de inkomsten gecontroleerd worden. Als er geen financiële draagkracht is, blijft de maanlast renteloos. Indien er sprake is van enige mate van draagkracht wordt vastgesteld wat het bedrag is dat maximaal aan woonlasten besteed mag worden.’
Ouders

Alleen meerderjarigen die nog nooit eerder in een zelfstandige woning hebben gewoond komen in aanmerking voor een lening. Uiteraard moet de aanvrager legaal in Lisse verblijven. Het maximum bedrag dat Lisse per huis kan geven is 25.000 euro, dus het is zaak om snel te reageren. Het kan zijn dat slechts 12 Lissenaren gebruik kunnen maken van deze regeling. De gemiddelde leeftijd van personen die een starterslening aanvragen is 27 jaar, maar ook mensen van bijvoorbeeld boven de 50 kunnen gebruik maken van deze mogelijkheid. Voorwaarde is wel, dat de aanvrager zijn of haar hele leven bij de ouders heeft gewoond.

‘Het college van burgemeester en wethouders wil geen leeftijdsgrens instellen’, zo vertelde wethouder Kippers. ‘Leeftijdsgrenzen zijn altijd aan discussie onderhevig. Wel bekijken we of een van de voorwaarden kan zijn dat de aanvrager minimaal zes jaar aaneengesloten in Lisse gewoond heeft. De gemeenteraad moet het gebruik van de starterslening op 31 augustus nog goedkeuren, maar als dat is gebeurd kunnen mensen voor meer informatie contact opnemen met het gemeentehuis.
Amendement
In de raadsvergadering van 31 augustus diende Nieuw Lisse een amendement in om ook huurders die voor het eerst een huis kopen voor een starterslening in aanmerking te laten komen. Dit voorstel werd ondersteund door de PvdA en de VVD, zodat het college de wens van een krappe meerderheid van de raad zal uitvoeren. Wethouder Jan Kippers had nog wel een verzoek aan de raad. ‘Ik zal het amendement uitvoeren, maar wellicht kunnen we het er in de volgende commissievergadering nogmaals over hebben, zodat het voorstel van de starterslening dan versnel uitgevoerd kan worden.’ De raad kon zich hierin vinden.

1 Comments:

At 8:49 a.m., Anonymous Anoniem said...

Bonjour ! je me promenne sur les blogset je suis tomber par hasard sur le votreque je trouve tres bien monter , jvoulais justeecrire une petite salutation de ma part et par de memevous lier a un super site . du meme sujet .merci . assurance hypotheque

 

Een reactie posten

<< Home