Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2006

Sander Schelberg opent Schippertjesdagen


Eerste officiele activiteit burgemeester

Warmond – Met het luiden van een scheepsbel opende burgemeester Sander Schelberg, samen met zijn vrouw Rianne de zestiende editie van de Warmondse Schippertjesdagen. Vol lof was hij over de organisatie van deze Warmondse traditie, vooral vanwege het feit dat de Schippertjesdagen uitsluitend wordt opgezet door 45 vrijwilligers. Een luid applaus was zijn deel.

Joep Derksen

Schelberg vertelde in zijn speech: ‘Zoals de Schippertjesdagen de mensen bij elkaar brengt, maakt op mij een diepe indruk. Dit evenement is niet alleen een Warmondse traditie: doordat er in het weekend zo’n 10.000 mensen komen, uit de omliggende plaatsen, kunnen we wel spreken van een Teylinger traditie.” Schelberg, die sinds 28 augustus eerste burger van Teylingen is, maakte direct van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen aan de toehoorders. Als de mensen een kandidaat weten voor de ‘vrijwilliger van het jaar’ competitie, dan kan deze persoon nog tot 15 september voorgedragen worden.

‘Ik ben trots om burgemeester te zijn van Teylingen en dit weekend ben ik speciaal burgemeester voor Warmond’, sprak Schelberg met gevoel voor flair. ‘Rotterdam mag dan het Manhatten aan de Maas zijn, maar zeker dit weekend is Warmond het Venetie aan de Kaag!’ Een luid applaus was zijn deel. De burgemeester werd echt enthousiast: ‘Er zijn wel duizend boten bij de Schippertjesdagen!’ De circa 70 schippers waren zeer vereerd met deze lichte overschatting van het aantal boten.

De mannen van het Warmondse Schippertjeskoor zongen vervolgens echte ouderwetse zeemansliederen, waarna samen met het publiek voor de eerste keer het clublied werd gezongen: ‘De Sleepbootkapitein’ (op de wijs van bloemetjesgordijn). Een echte wereldprimeur dus. Het publiek zong uit volle borst mee, Sander en Rianne Schelberg voorop.

Touwtrekken

Op het eiland Koudenhoorn waren de touwtrekwedstrijden op dat moment al in volle gang. Twaalf touwtrekploegen uit het hele land waren naar Warmond gekomen om hun krachten te meten met andere dames- en herenteams. Dit evenement werd vooral door de tienerjeugd bezocht, maar de Schippertjesdagen hadden afgelopen weekend heel wat meer in petto: een gondelvaart, de nautische markt, shantykoren, zeemanskoren, raften op de Leede een viswedstrijd en de traditionele zeilrace.

Mede dankzij het fantastische weer kon er op sommige plekken over de hoofden gelopen worden. Mede-organisator Rob van Velzen vertelt dat de Schippertjesdagen 17 jaar geleden zijn opgericht om Warmond recreatief op de kaart te zetten. ‘We zijn kleinschalig begonnen tot wat we nu hebben en over vijf jaar willen we niet echt groter gegroeid zijn. Nu zitten we al aan de maximale capaciteit. Juist het feit dat de boten bij elkaar en naast het feestgedruis kunnen liggen, maakt dit een uniek evenement. We willen dus ook niet uitbreiden naar de Dorpsstraat. Bovendien, met onze 35 vrijwilligers, maar ook dankzij onze hoofdsponsor, Allpa Marine Equipment, hebben wij onze handen vol aan de organisatie van de Schippertjesdagen.’