Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2007

Dreiging nieuwe schadeclaim

Lisse – Een nieuwe schadeclaim hangt Lisse weer boven het hoofd, zo bleek tijdens de commissievergadering Ruimte en Infrastructuur, vorige week donderdag. Al sinds 1999 betwist eigenaar C.A. Moolenaar met de gemeente een planschadeclaim voor Heereweg 113 dat de gemeente ongegrond heeft verklaard.

Als gevolg van verkeerde bouw van een appartementencomplex achter Moolenaar’s woning had het pand schade geleden en de eigenaar eiste schadevergoeding. De gemeente betwistte deze claim op basis van een in 2001 uitgebracht rapport. Na een beroep op deze beslissing deed Lisse niets tot eind 2004. Pas na 3,5 jaar verklaarde Lisse ook dit beroep ongegrond. In 2005 heeft de rechter Moolenaar in het gelijk gesteld. Na deze verordening heeft Lisse in januari 2006 een tweede bureau ingehuurd om een nieuw advies uit te brengen over de planschade. In dit advies staat dat Moolenaar recht zou hebben op een schadevergoeding van 15.500 euro + rente.

IJzersterk

PvdA-wethouder Guus Mesman: ‘In december 2006 kreeg ik een mailtje van de heer Moolenaar waarin hij verzuchtte dat de zaak al jaren openstond en dat men kennelijk, maar niet tot een beslissing kon komen. Ik was persoonlijk niet op de hoogte van de zaak en dacht: ‘Dit kan toch niet waar zijn’. Deze hele zaak heeft ergens 3,5 jaar gelegen en dat mag toch niet voorkomen. Het moet nu dan ook binnen de kortst mogelijke termijn afgehandeld worden. Vandaar dat dit onderwerp in februari in de raad behandeld wordt. We denken dat we een ijzersterke zaak hebben en dat we in het gelijk gesteld worden bij de rechter, wanneer Moolenaar in beroep gaat tegen het gemeentelijk besluit.’

Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) was het hier niet mee eens: ‘Er is in richting van de belanghebbende niet goed gehandeld. De hele zaak heeft te lang geduurd, er waren twee bureau’s nodig om een conclusie te trekken. Er is dus toch sprake van een kwestie waarbij de rechtszaak de ene of de andere kant op kan gaan. Waarom voert de gemeente niet toch een gesprek met de heer Moolenaar om met een bepaald bedrag een overeenkomst te bereiken?’

D66-er Ed Takken was het hier volledig mee oneens: ‘Hier hebben we procedures voor en mocht er sprake zijn van planschade, dan krijgt de belanghebbende zijn compensatie vergoed. PvdA-er Dolf Kistemaker is het met Takken eens: ‘Laat de rechter een oordeel vellen en als hij bepaald dat Lisse niet in het gelijk gesteld wordt, moeten we volgende stappen ondernemen. Benno Kooij (CDA) besluit: ‘Deze hele zaak zal de schoonheidsprijs niet krijgen, maar ik heb alle vertrouwen in de uitspraak van de rechter’.