Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 februari 2007

Nog steeds geen applaus voor website om woningen te vinden

Huurders zien knelpunten woonzicht.nl niet opgelost

Streek – De website
www.woonzicht.nl is weer in opspraak gekomen. Nadat de lancering van de site, waarop woningzoekenden online zich kunnen en moeten inschrijven, vorig jaar enkele keren was uitgesteld, is er nu een rapport verschenen dat scherpe kritiek uit over de site. Het rapport getiteld “Zoeken, wachten, klagen” is opgesteld door de SP Leiden, naar aanleiding van tientallen klachten van gebruikers.

door Joep Derksen

Bij woonzicht.nl wordt je inschrijfwaarde bepaald als een som van je inschrijftijd en de zogeheten woonwaarde. Alleen huurders van een woning die eigendom is van een corporatie krijgen woonwaarde voor hun woning toegewezen. De hoogte van deze waarde is afhankelijk van de populariteit van een woning. Het rapport kaart het eerste probleem aan: “Als je in een achterstandswijk zit, krijg je nauwelijks woonwaarde en kom je daar dus nooit meer weg.” De gemeente Noordwijkerhout heeft dit probleem overigens op 23 januari onderkend. Het college besloot om ook huurders van particuliere verhuurders en eigenaren van koopwoningen woonwaarde toe te kennen. Met dit besluit loopt de gemeente vooruit op de gezamenlijke regeling over woonruimteverdeling van Holland Rijnland.

Klachten

Andere problemen blijven echter hangen. Zo is de gemiddelde wachttijd om een geschikte woning te bemachtigen gestegen van zo’n 4,5 jaar naar 8 jaar. Ook zorgt de verdwijning van de woonkrant voor een aanzienlijke hoeveelheid aan klachten. Veel mensen, met name senioren, hebben geen internet en zien zich gedwongen een kantoor van de woningcorporaties te bezoeken om daar aan te geven wat voor soort woning gezocht wordt. Dat is voor veel mensen een (te) grote drempel. Het rapport stelt: “Bovendien is de website, onoverzichtelijk, vaak traag en slecht bereikbaar. Mensen kunnen niet reageren, want er is geen publiek bekend emailadres, postadres of telefoonnummer.”

Een aantal verbetervoorstellen wordt gedaan: “Schaf de woonwaarde af, maak weer een Woonzicht-krant, geef de website een nieuw gezicht, reserveer altijd 20% van de woningen voor starters en bouw veel betaalbare woningen.”

Problemen

Tjeerd van der Tol, voorzitter van de Hillegomsche HuurdersVereniging met zo’n 1.000 leden, herkent de gestelde problematiek: “Woonzicht.nl functioneert niet goed. Het systeem van de punten werkt niet goed en daarnaast hebben veel mensen geen computer, wat voor problemen zorgt. Door de andere toewijzingen, zijn de inschrijftermijnen ook veranderd. Nu krijgen starters van oudere leeftijden veel meer punten en kunnen ze gemakkelijker in eengezinswoningen komen te zitten. Zo kreeg onlangs een vrijgezel een eenpersoonswoning met vier slaapkamers, terwijl vele gezinnen hier dringend behoefte aan hebben.”

Hij vervolgt: “Voor de woningzoekenden in Hillegom is de situatie niet verbeterd, want woonzicht.nl geldt voor de hele Duin- en Bollenstreek maar ook de Leidse regio. Mensen in Leiden willen maar wat graag in Hillegom en andere vriendelijke plaatsen wonen, maar er is totaal geen interesse van Hillegommers om naar Leiden te verhuizen. Ook het aantal huurwoningen neemt af, wat de markt nog meer destabiliseert.”

De Hillegomsche HuurdersVereniging heeft zich samen met andere belangenorganisaties uit Katwijk, Noordwijk, Teylingen, Lisse en Noordwijkerhout verenigt in de SRH (Stichting Regionaal Huurdersbelang). PR-vrouw Yvonne Baas houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten en de verwachting is, dat de SRH binnenkort met de eindverantwoordelijke van woonzicht.nl, Johan de Greef, rond de tafel gaat zitten.

Papieren Woonkrant

Alle ophef heeft ertoe geleid dat de Leidse gemeenteraad het college heeft opgeroepen zo snel mogelijk een papieren Woonkrant te maken, waar wekelijks het woningaanbod in de Leidse regio zal staan: “Zo’n krantje maakt het ook mogelijk voor mensen zonder internet een betaalbare woning te vinden. Nu vallen vooral ouderen buiten de boot”, aldus Louk Rademaker, SP-raadslid in Leiden. Wethouder Marc Witteman gaat nu in overleg met Woonzicht.nl om zo snel mogelijk de krant te publiceren, waar huurders zich op kunnen abonneren zodat deze thuisbezorgd wordt.

Overigens gaf Witteman eerder al aan niets te zien in het uitbrengen van een woonkrant: hij is tevreden met Woonzicht.nl. Volgens hem kan op woonzicht.nl een zoekprofiel worden aangemaakt, waarna een overzicht van het passende woningaanbod per e-mail, sms of brief wordt thuisgestuurd. Een meerderheid van de politieke partijen vindt dit dus onvoldoende en maant de wethouder tot actie.