Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 maart 2007

"Plan voor Bollenstad heb ik als dolk in mijn rug ervaren"

Alex Ouwehand neemt na 20 jaar afscheid van de politiek

Noordwijk - Alex Ouwehand is voor de verkiezingen van Provinciale Staten lijstduwer van GroenLinks. Hij staat op de 26ste plek en is woonachtig in Noordwijk. Voor zijn provinciale politieke carrière was hij lange tijd raadslid in zijn woonplaats.

door Joep Derksen

Met zijn 47 jaar is Ouwehand al een ‘oude rot’ in de politiek met een kleine 20 jaar ervaring. Over zijn besluit om niet door te gaan met het politiek werk in de Provinciale Staten, vertelt hij: De Provinciale Staten zijn geen fulltime politieke baan en ik heb er altijd een werkbaan naast gehad. Voordat ik beslis of ik een periode van vier jaar beschikbaar ben, vraag ik mezelf af: ‘Vind ik het leuk, kan ik genoeg tijd beschikbaar maken en heb ik de motivatie om door te gaan.’ Ik vind het nog steeds leuk, heb absoluut de motivatie, maar vind het steeds moeilijker de tijd te vinden. Binnen GroenLinks zijn er heel veel goede mensen die geen half werk leveren. Ik vind dus dat ik het stokje moet doorgeven aan iemand die het wel kan. Het is best een pittige klus, maar het moet goed gebeuren.Ik ga er altijd met volle inzet tegenaan. Ik ben beleidsmedwerker waterrecreatie bij de ANWB en wil geen twee dingen half doen. De verkiezingen zijn een mooi moment om het stokje door te geven. Het is belangrijk dat je realistisch bent. Werken voor Provinciale Staten is een gegeven baantje, want je vertegenwoordigd een aantal kiezers en dat schept verplichtingen. Maar mijn eigen leven moet ook leefbaar blijven.”

Waarom heeft u zich kandidaat gesteld, als u niet gekozen wilt worden? “Ik sta graag op de lijst, omdat ik de kop van de kandidatenlijst wil steunen. Ik ben lijstduwer en geef aan dat ik vertrouwen heb in die mensen. Ik probeer zoveel mogelijk stemmen in de regio binnen te halen. Ik ga niet een zetel innemen, alleen bij een overweldigend aantal voorkeursstemmen zal ik er nog eens over nadenken.”

Wie is de persoon achter de politicus: waarom bent u actief in de politiek? “Ik ben actief omdat ik heel erg maatschappelijk betrokken ben. Democratie werkt alleen als mensen zich heel erg voor het openbaar bestuur inzetten. Bovendien heb ik een enorme drive dat een aantal dingen in onze samenleving die niet zo lopen als ze zouden moeten lopen. Kijk maar eens naar het schaarse landschap hoezeer we dat verprutst hebben. Ik blijf gemotiveerd om dat soort dingen aan te pakken, maar kan niet de tijd vinden om dat allemaal goed te doen. Betrokkenheid is de brandstof waar het over gaat.”

Hij vervolgt: “De afgelopen jaren heb ik heel hard gewerkt voor de Duin en Bollenstreek. Het bebouwen van vliegveld Valkenburg heeft GroenLinks zich aan getrokken. Heel wat jongeren zitten op huizen te wachten. Ook de hele infrastructuur moet met onder meer de Rijn Gouwelijn geregeld worden. Ik kies voor OV en vind dat meer wegen niet leiden tot oplossingen. Wij zetten onze kaarten op OV en minder op wegen. Er is een autonome groei van 13% meer auto’s per jaar. Mobiliteit moet veel meer multimodaal zijn: daar moeten we heel stevig in investeren: in Zuid Holland is de situatie rond het openbaar vervoer dramatisch. Daar moet stevig in geïnvesteerd worden. Ik ben voorstander van gratis openbaar vervoer.

Zeiken

Waarom moeten de mensen gaan stemmen? “Ik kan een paar redenen noemen: de Provincie is een heel onzichtbare, maar zeer belangrijke bestuurslaag. In Ruimtelijke Ordening en Verkeer en vervoer worden lijnen uitgezet voor de komende decennia. Plannen zijn uitgezet die lopen tot 2030. Mensen moeten daarover wat te zeggen hebben. Je mag een mening hebben en zelfs zeiken of je het goed vindt of niet. Wel heb je de plicht om je stem uit te brengen op het overheidsbestuur in onze democratie. Burgers moeten zich uitspreken over hun mening van hoe dingen geregeld zouden moeten worden. Ook steek ik de hand in eigen boezem, want de Provincie is een onzichtbare bestuurslaag. We moeten communiceren hoe bepaalde dingen gebeuren. Als je wilt dat mensen gaan stemmen moet je ook moeite doen om te vertellen hoe besluiten genomen worden.

Wat is de positie van Ouwehand ten aanzien van actuele politieke onderwerpen in Zuid Holland? “ Ik ben een heel groot voorstander van lightrailprojecten in de provincie. De Rijn Gouwe Lijn is slechts een begin. Er moet ook een bollenlus komen vanuit Noordwijk richting Voorhout en weer terug naar Leiden: zo ontsluit je een groter gebied. De bus is aardig maar een lightrailproject is beter. Ik ben niet zo’n voorstander van de verbindingsroute A4-A44. We moeten geen goed geld naar kwaad geld gooien. Ik ben voorstander van ondertunneling van de Churchillaan: we moeten het verkeer onder de grond stoppen. Ook neem ik de Trekvliet als leidraad: laat het autoverkeer onder het water doorgaan en aan zuidoostkant weer naar boven komen: dat dient de leefbaarheid en verkeersveiligheid.”

Ik ben voorstander van het bouwen van nieuwe woningen en vind dat mensen moeten wonen waar ze werken. Daarom moet niet iedere gemeente streven naar allerlei nieuwe bedrijfsterreinen. Dat moet veel meer in regionaal verband afgestemd worden. Overlastgevende bedrijven moeten uit de dorpskernen worden weggehaald naar de rand van het dorp. Daar is de leefbaarheid enorm mee gediend. De manier waarop bedrijfsterreinen worden aangelegd is dramatisch. Het zijn allemaal blokkendozen en het ziet er niet uit. Ik wil best meewerken met nieuwe aanleg, maar dan wel met regionale afstemming en de terreinen gebruiken voor het doel waar het voor bestemd is. De bedrijven aan de Delfweg in Noordwijkerhout moeten bijvoorbeeld alleen bollengerelateerd zijn. Daar moeten dus geen autoshowrooms komen want dat is zonde van de schaarse grond die we hebben.”

Stadsprovincies

Kan de provincie opgeheven worden? “Ik ben voorstander van het opheffen van de Provincie. We moeten veel meer werken in regionaal bestuur. Ik geloof in stadsprovincies en regioprovincies. Deel de provincies in kleinere gedeelten, maar altijd democratisch opgezet, waarbij de bestuurders door verkiezingen gekozen worden. Zo krijg je de gebieden Rotterdam, Den Haag en Leiden die een volwaardig regionaal bestuur hebben. Ik geloof meer in kleine regionale overheden dan in grote eenheden, zodat ze niet gaan concurreren met de rijksoverheid.”

Kan de Duin en Bollenstreek ook haar eigen bestuurseenheid hebben, zodat het niet onder Leiden valt? “De regio Duin en Bollenstreek zou te klein zijn, want met 150.000 inwoners is er een te lage basis om daar zo’n entiteit bovenop te zetten. Je moet altijd in een grote schaal werken.

Wat heeft de Provincie voor Noordwijk betekent? Mijn woonplaats heeft geld voor de aanleg van rotondes gekregen en middelen voor de vernieuwing van Noordwijk-Binnen rond de Kerkstraat en Brouwerstraat: miljoenen euro’s zijn door de Provincie gegeven. Bovendien hebben we ervoor gezorgd dat de bebouwing van het middengebied is stopgezet. Er is bij de Provincie heel veel aandacht geweest voor de Duin en Bollenstreek.”

Ouwehand haakt in op de actualiteit: Het GroenLinks-voorstel voor een Bollenstad was een onzalig idee. Bij het specifieke karakter van Bollenstreek hoort geen Bollenstad. We zijn een heel leuke niche in de Bollenstad en ontwikkelaars kijken met grote ogen naar deze regio. Tot nu toe hebben we hun plannen altijd tegen kunnen houden. Ik heb het idee van GroenLinks als een dolk in mijn rug ervaren. Dramatisch vond ik dat en ik heb me met hand en tand verzet. Op het GroenLinks congres heb ik een amendement ingediend om dit voorstel uit het verkiezingsprogramma te halen. Ik voelde me eenzaam en in steek gelaten door mijn eigen partij. Wijnand Duivendak was hiervoor hoofdverantwoordelijk. De grond wordt steeds schaarser en keuzes worden steeds heftiger. Daardoor ontstaat de keuzestrijd tussen bouwen in de Bollenstreek versus bouwen in het groene hart bijvoorbeeld. Sentimenten spelen een belangrijke rol in die discussie. Als het groene hart ontzien wordt, moet de Bollenstreek er maar aan geloven. De Provincie Noord Holland heeft al jaren een begerige blik op de Bollenstreek om het vol te bouwen.

Op 3 maart organiseert GroenLinks samen met het CDA een discussieavond in het kader van de verkiezingen over de toekomst van de Duin en Bollenstreek in de Duinpan in de Zilk. Voor meer informatie:
www.groenlinkszuidholland.nl.