Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 maart 2007

Tegen overdaad aan dure huizen en schaalvergroting in onderwijs

Streek – Erik Maassen (30), woonachtig in Sassenheim, staat zevende op de SP-lijst voor de Provinciale Staten. Hij werkt als geschiedenisleraar en heeft zich kandidaat gesteld om een aantal dingen in Zuid Holland te veranderen.

Door Joep Derksen

Bij het eerste telefonische contact vraagt Maassen: “Kunt u over tien minuten terugbellen? Ik zit net mijn dochter te voeden en dan is haar flesje leeg.” Na het volbrengen van deze taak introduceert Maassen zich: Ik ben sinds 2004 lid van de SP en heb me kandidaat gesteld omdat ik me erger aan de manier waarop nu met woningbouw wordt omgegaan. In de hele provincie worden dure huizen gebouwd en beknibbeld op goedkope woningbouw. Er is een regel dat gemeenten 30% sociale woningbouw moeten realiseren, maar niemand houdt zich daar aan.”

Wat hem verder na aan het hart ligt, legt Maassen ook uit: “Ik ben tegen verdere fusering van de scholen: grote scholen leiden tot een minder veilig schoolklimaat en minder prettige leeromgeving. We moeten de schaalvergroting tegengaan.” Hij voert geen voorkeurscampagne en heeft geen eigen website, maar gaat er wel van uit dat hij gekozen wordt. “Als we het succes van 22 november gaan evenaren, dan gaan we voor de negen zetels in plaats van de vier die we nu hebben.”

Eerste Kamer


Hij vindt de Provincie heel belangrijk: “Onderwerpen als woningbouw, meer milieu, plannen van wegen en het openbaar vervoer worden door de Provincie geregeld. Mensen ervaren nu dat het in hun stad en dorp niet goed geregeld is. Bovendien gelden de verkiezingen voor de provinciale staten ook als een verkiezing voor de Eerste Kamer. Dat brengt een nog grotere importantie op het stemmen.”

Wat actuele politieke onderwerpen betreft, is hij tegen de Rijn Gouwelijn: “Deze zorgt niet voor verbetering van het openbaar vervoer, maar maakt het slechter. Ook is hij tegen de verbindingsroute A4-A44. Hij is voorstander van het bouwen van nieuwe woningen, maar niet ten koste van groen. “We zijn voor inbreiding, bouwen binnen de dorpskernen dus. We moeten toe naar een combinatie van woningbouw en bedrijventerreinen. Overigens ben ik ook tegen de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen.

Het opheffen van de Provincie is misschien niet zo’n slecht idee, maar er is geen goed alternatief. Holland Rijnland is geen democratisch orgaan: de bestuurders hiervan zijn niet gekozen en hoeven geen verantwoording af te leggen. We zijn er voorstander van om provincies te vervangen door democratisch gekozen regio’s. De Regio’s Haaglanden en Rijnmond hebben veel te zeggen en besteden veel geld, zonder dat er een democratisch proces aan ten grondslag ligt. Ik heb liever dat dit soort besluiten door een gekozen volksvertegenwoordiging genomen worden.

Ook voor Sassenheim en Teylingen kan de provincie wat betekenen, zo vindt Maassen: “Er komen allerlei rare bezuinigingsplannen in het nieuws. De provincie moet erop toezien dat de bibliotheken niet sluiten. Het gaat om het welzijn van de burgers. Er gaat een hoop veranderen, daar moet je op 7 maart een stem voor uitbrengen.”