Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2007

College trekt veel geld uit voor lokale onderwijshuisvesting

LISSE – Het college van burgemeester en wethouders wil de onderwijshuisvesting flink onder handen nemen. Dat blijkt uit de conceptnota ‘Met miljoenen aan de slag 2007-2016. In totaal wordt de komende tien jaar een kleine 20 miljoen euro hiervoor gereserveerd. Het meeste geld is bestemd voor het Fioretticollege; 12 miljoen euro gaat naar de nieuwbouw aan de Sportlaan. De gemeenteraad behandelt de conceptnota opiniërend in haar vergadering van donderdag 24 mei.

De wethouder legde uit: ‘In het kader van de onderwijshuisvesting hebben we als gemeente de wettelijke plicht om zorg te dragen voor uitbreiding voor de komende tien tot vijftien jaar. Het Fioretticollege zal op vrij korte termijn beginnen met de bouw van de nieuwe school, zodat in het schooljaar van 2010 de lessen in het nieuwe pand gevolgd kunnen worden. De totale kosten hiervoor bedragen 14,2 miljoen euro, waarvan Lisse 12 miljoen voor haar rekening neemt.’ Het is de bedoeling dat de nieuwe school, met een omvang van 9.800 m2, achter de huidige gebouwd wordt.

Ook de Willibrord/Tweemaster, Don Boscoschool en Josephschool krijgen gelden toegewezen, zo kondigde Brekelmans aan: ‘Ik schrok me rot van de staat van onderhoud van de Tweemaster: dat is echt niet meer van deze tijd. Met een investering van 3,5 miljoen euro willen we deze twee scholen niet fuseren, maar wel combineren. Ook bekijken we de mogelijkheden om de gebouwen te gebruiken voor kinderdagopvang of iets dergelijks. De Don Boscoschool krijgt 3,5 miljoen euro voor nieuwbouw en de Josephschool ontvangt een bedrag van 0,55 miljoen euro voor uitbreiding van haar onderdak.’

Genoemde bedragen zijn ramingen en staan daarmee nog niet vast. In overleg met de scholen wordt bepaald, wanneer de plannen worden uitgevoerd. Het Fioretticollege wil aan de Sportlaan een nieuw gebouw, dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Het huidige onderkomen is verouderd en zowel onderwijskundig als technisch achterhaald.

Dat geldt ook voor het gebouw van de locatie Uitermeer aan de Fazantstraat. Het onderwijs dat daar nu nog wordt gegeven, vmbo technische leerweg en de onderbouw havo (leerjaren een en twee) – wordt daarom ook in het nieuwe gebouw aan de Sportlaan gehuisvest. Het is de bedoeling dat deze achter de huidige wordt gebouwd. De totale kosten komen op 14 miljoen euro. De resterende twee miljoen euro moet het Fioretticollege zelf financieren. Er moet nog een aantal zaken worden onderzocht voordat het project van start kan gaan. Als blijkt dat dit voor het Fioretticollege teveel financiële risico’s met zich meebrengt, dan moeten beide partijen opnieuw om de tafel.

Uitgangspunten

Algemeen directeur Martien Heus: ‘Er moet nog worden onderzocht of het financieel haalbaar is, maar wij zijn wel erg blij met het voorstel van het college. Een nieuw schoolgebouw is hiermee een stuk dichterbij gekomen.’ In november of december worden de uitgangspunten voorgelegd aan de gemeenteraad en het schoolbestuur. Als zij akkoord gaan, kan daarna worden gestart met de ontwerpfase. Volgens de planning kan het nieuwe gebouw in augustus 2010 worden betrokken. Donderdag 21 juni vindt besluitvorming over de conceptnota plaats.