Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2007

Stempel ‘slecht tot zeer slecht’ voor 11 procent Lisser wegen

Adviseur licht ‘Beleidsplan Wegen 2007-2011 toe

Door Joep Derksen

LISSE – Niet minder dan 11% van de wegen in Lisse wordt beoordeeld als slecht tot zeer slecht. Tot deze alarmerende conclusie kwam Ir. Luut van Hoogevest, adviseur wegen, verkeer & infrastructuur van adviesbureau Grontmij. De leden van de commissie Ruimte & Infrastructuur reageerden opmerkelijk onaangedaan en richtten hun aandacht op het kostenplaatje van het wegenonderhoud.

Van Hoogevest benadrukte dat uit het opgestelde Beleidsplan wegen 2007 – 2011 naar voren kwam dat de situatie in Lisse ‘best wel goed’ was. 81% van de wegen is goed tot zeer goed, 8% is matig en 11% van de wegen heeft een slechte tot zeer slechte kwaliteit, wat betekent dat op die gedeelten al gaten in de weg zijn gevallen.’

Het op basisniveau onderhouden van de wegen gaat veel geld kosten, zo maakte de adviseur bekend. Voor het gehele wegenareaal meer dan een miljoen euro voor de eerste vijf jaar. Als de winkelgebieden iets meer dan het hoogstnoodzakelijke onderhoud krijgen en worden ‘opgeleukt’, komen hier nog enkele duizenden euro bovenop. Van Hoogevest concludeert: ‘De huidige kwaliteit van de verharde wegen is goed, met uitzondering van een aantal wegen met achterstallig onderhoud, wat Lisse zo snel mogelijk moet aanpakken. Als je dit onderhoud niet snel genoeg aanpakt, loop je het risico dat je geld weggooit. Je kosten voor herstel liggen dan namelijk uiteindelijk hoger dan de kosten voor het reguliere onderhoud.’

Wethouder Guus Mesman (PvdA) had in een schriftelijk advies aan de commissieleden al aangegeven dat zijn voorkeur uitging naar een algeheel basisonderhoud van de wegen, met voor de winkelgebieden een onderhoudsniveau van basis+. Een van zijn ambtenaren gaf aanvullende informatie over dit voorstel: ‘Voor alle verhardingen hebben we dan een verantwoord wegenbeheer tegen minimale kosten. In de winkelgebieden krijgen we een hoger niveau van aanzien en comfort. De huidige kwaliteit van trottoirs en fietspaden is goed, al is er wel sprake van wat achterstallig onderhoud. 5% van de voetpaden en 1% van de fietspaden heeft schade door bijvoorbeeld omhoogkruipende boomwortels.