Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2007

Leerlingen Fioretti College oefenen Duits op Keukenhof

'Duitsland is onze belangrijkste handelspartner'

Door Joep Derksen

LISSE – Leerlingen uit de eerste klas van het Fioretticollege locatie Uitermeer brachten hun pas verworven kennis van de Duitse taal in praktijk door op de Keukenhof Duitse toeristen aan te schieten en hen vragen stellen in hun moedertaal. Deze praktijkoefening past in een nieuw en uniek experiment om de jongeren al eerder in aanraking te laten komen met de Duitse taal.

Al jaren krijgen leerlingen op de middelbare school pas vanaf het tweede schooljaar Duitse les. Waarom weet niemand, al bestaat het vermoeden dat de tweede wereldoorlog, die meer dan 60 jaar geleden eindigde, hier invloed op heeft gehad. Het Fioretticollege heeft een experiment opgestart om de leerlingen al in het eerste schooljaar Duits te leren.

Deze week bezoeken drie schoolklassen de Keukenhof om ook met Duitse toeristen te praten en hen vragen te stellen als: ‘Woher kommen Sie?’, ‘Mit wem sind Sie hier?’ en ‘Wo verbleiben Sie?’ Jolien Mesman (13), Jeroen van Elk (12) en Jeremy Meeuwissen (12) beten afgelopen zaterdag het spits af. Een beetje spannend vonden ze het wel: ‘Om de mensen aan te spreken is het meest eng, maar daarna gaat het vragen stellen prima. De Duitse mensen die we spraken waren heel vriendelijk.

Het Duitse stel Alina en Horia is ‘erg onder de indruk van het Duits dat de kinderen kunnen spreken: Wir haben es sehr gut verstanden!’ Ze nemen afscheid en zeggen: ‘Heel goed dat jullie Duits leren en veel plezier ermee!’

Locatiedirecteur Rob de Kleijn is zeer te spreken over dit initiatief: ‘Duitsland is de belangrijkste handelspartner van ons land, ook voor bedrijven in de Bollenstreek. Daarom is het goed dat kinderen al in het eerste jaar Duits leren.’ De kinderen kregen een lekkere ijsco als beloning van André Kol, hun stageleraar Duits. Hij besluit: ‘Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met de Duitse taal en de Duitsers. Zo krijgt de jeugd minder vooroordelen en een betere beeldvorming van het buitenland. Over deze praktijkoefening ben ik heel erg enthousiast; Jeremy, Jeroen en Jolien hebben het fantastisch gedaan!’