Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 juni 2007

Mariëtte de Boer blikt terug op Mis(s)verkiezing

“Ik kan zo toch ook wat betekenen?”

RIJNSBURG – De regionale deelneemster aan de Mis(s)verkiezing 2007 was Mariëtte de Boer. Ze vertelt over hoe zij deze gebeurtenis ervaren heeft en wat haar plannen zijn voor de toekomst.

door Joep Derksen

Mariëtte: “Ik vond het echt een superleuke ervaring, maar toen ik de ochtend na de live-uitzending wakker werd, vond ik het toch ook wel lekker dat het voorbij was. Ik was er elke dag mee bezig en dacht die ochtend: ‘nu kan ik me echt gaan bezig houden met mijn speerpunten’. Dat klinkt misschien heel vreemd als je geen Mis(s) en dus Ambassadeur van Onbeperkt Nederland bent geworden, maar ik kan toch ook wat voor de samenleving betekenen als ik geen Mis(s) wordt?!”

Je was de mooiste van de fotosessie en bent toch niet door bij de laatste negen kandidates. Hoe is dat te rijmen? Ze lacht: “Ik heb geen idee, dat moet je maar aan Wilma Nanninga van de Telegraaf vragen. Ik kon het sowieso niet rijmen dat meiden die ik in bepaalde rondes erg sterk vond, ook na hun sterke ronde werden geëlimineerd.”

Nadat drie kandidaten, waaronder Mariëtte, de verkiezingsronde moesten verlaten onderwierp Frits Wester de resterende kandidates aan een aantal vragen. Een van de kandidates had geen idee wie de Minister van Volksgezondheid was of bij welk ministerie ze haar speerpunten voor een verbetering van de positie van gehandicapten bekend kon maken. Heeft de jury wel de juiste keuze gemaakt met de selectie van de top 9?

“Ik vond het interview van Frits Wester een leuke en uitdagende ronde, waarin iedereen zich goed had kunnen profileren. Het was misschien wel de meestzeggende ronde, dus ik denk dat de jury een betere keuze had kunnen maken als deze ronde eerder aan bod kwam, zodat iedere kandidaat zichzelf het beste had kunnen laten zien. Ik vind het jammer dat niet alle 12 kandidaten dit hebben kunnen doen. De focus van dit programma ligt op positiviteit en niet alle missen kregen de kans om dit te tonen. Wat ook weer jammer is voor de mensen waarvoor ze misschien wel een voorbeeld hadden kunnen zijn. Verder was het wel een heel leuke ervaring! Het was ook een leuke groep meiden, en we hebben ontzettend veel lol gehad.”

Was de winnares de enige juiste?

”De winnares Reni de Boer is een mooie en lieve meid, maar ik vind haar eerlijk gezegd niet de enige juiste winnares. Ik zal even toelichten waarom ik Reni niet de juiste vond. In haar speech geeft zij aan dat zij rechten voor mensen met een handicap in de wet wil hebben vastgelegd. Ik vind dat je met wetten niet de samenleving kunt veranderen. Het versterkt bovendien het stigma dat mensen met een handicap geen volwaardige mensen zouden kunnen zijn. Bij mij komt het over dat mensen met een handicap het onder die wetten niet redden. Verder gun ik het Reni wel, zij is echt een hele lieve meid.
Mariëtte heeft al concrete ideeën over hoe ze de gehandicaptenproblematiek aan de orde kan brengen: “Als Ambassadeur heb je natuurlijk veel betere en makkelijkere ingangen. Maar ik ga winkels met treetjes, cafés met kleine trappetjes, restaurants met kleine trappetje enzovoort erop attenderen dat zij ook zonder een verbouwing rolstoeltoegankelijk kunnen zijn. Daar zijn speciale oplossingen voor, die ik ga aanbieden, zodat mensen in een rolstoel ook gewoon naar binnen kunnen.

Bovendien ga ik me proberen in te zetten voor projecten om ondernemers te stimuleren om de komende jaren meer mensen met een handicap of ziekte in dienst te nemen. En ik ga een site opzetten waar allerlei informatie voor mensen met een handicap op komt te staan, zoals tips over waar je welke aanpassingen kunt krijgen. Nu ik me niet meer bezig hoeft te houden met de Mis(s)verkiezing, heb ik tijd om me met deze dingen bezig te houden, naast mijn werk."