Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 juli 2007

‘Wij zijn ook levende wezens’

Meerenburghers eisen verplaatsing containers

LISSE – ‘De glasbakken moeten op een andere locatie worden geplaatst dan de gemeente voor ogen heeft.’ Het voorstel om de containers enkele meters naar achteren te zetten, vond in eerste instantie geen gehoor bij de gemeente. Pas na indringend heen en weer gepraat tussen de bewoners van de wijk Meerenburgh en beleidsmedewerker Rob Kind lijken de Lissers hun zin te krijgen.

De omwonenden van de Melkweg en omliggende straten kwamen massaal in het geweer tegen het plan om drie van de vijf containers pal naast een woning te plaatsen. De wijkcommissie had in een eerder stadium samen met een aantal ambtenaren de gemeenten Haarlem en Leiderdorp bezocht om gezamenlijk een plan uit te werken voor de herplaatsing van de glas-, papier- en textielcontainers.

De wijkbewoners dienden een plan in om de containers enkele meters naar achteren te plaatsen, zodat passerende vrachtwagens wat extra ruimte hadden om de bocht richting de Melkweg te nemen. De gemeente gaf in een eerste advies aan dat dit niet kon vanwege een plataan die dan verwijderd zou moeten worden. Frank Dierckxsens van de wijkcommissie was hier zeer ontstemd over: ‘Het neerleggen van ons advies geeft aan dat onze inspraak een vorm is van strobetrokkenheid. Je kunt die ondergrondse containers niet tegen de flat plaatsen: het zorgt voor enorm geluidsoverlast voor de mensen die hier pal naast wonen.’

Kind stond tegenover een groep verhitte bewoners en probeerde de problematiek van de boom uit te leggen: ondergrondse containers moeten met een kraan geleegd worden. De gemeente wil niet dat hiervoor de plataan geveld wordt want een boom is een levend wezen, dus moeten enkele van de containers op de locatie naast de woning komen te staan. Dit zorgde voor veel reuring: ‘Wij zijn ook levende wezens! Waarom is die boom zo heilig? Je kunt mensen niet opofferen voor een boom!’

Hierop kwam Kind met een bouwtekening waarop de containers vijf meter naar achteren geplaatst waren: precies wat de omwonenden wilden. Deze tekening werd met een luid applaus ontvangen: ‘Kijk, dat is wat we wilden zien: dat moet je doen!’ Het is niet Kind die hier een eindoordeel geeft, maar hij zei toe de gevoelens van de bewoners en hun keuze door te geven aan wethouder Jan Kippers (CDA). Binnen enkele weken zal Kippers het definitieve besluit vellen.