Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 september 2007

‘Droomrit’: met een glimlach de maximum snelheid overtreden

Zieke kinderen genieten van dagje uit in superbolides

NOORDWIJK – Honderden likkebaardende voorbijgangers verdrongen zich om de vijftig luxeuze (sport)auto’s te kunnen bewonderen, die zaterdagmiddag geparkeerd stonden aan de boulevard. De eigenaren van deze juweeltjes op wielen werkten mee aan het project ‘Droomrit voor het leven’ van de door Jonathan Middag opgerichtte ‘Cars for Charity’. Ernstig zieke kinderen mogen een dagje in een Ferrari, Donkervoort, Porsche, Bugatti of Maserati rijden. En de chauffeurs haalden speciaal voor hun bijrijdertjes alle toeren uit de motor. Van zoveel paardekrachten met de zo kenmerkende ronkende geluiden begonnen alle kinderogen te schitteren. Bij wijze van hoge uitzondering mochten de vijftig deelnemers alle snelheidslimieten aan de laars lappen op het voormalige vliegveld Valkenburg.

Voorafgaand aan de start van het evenement zitten de kinderen videospelletjes te spelen in Hotels van Oranje. Een deel van hun vaders en moeders staan ondertussen op de boulevard te genieten van het blinkende metaal in vele kleuren. Ron Burger staat bij een Ferrari 599: “Hier mag mijn zoon Mark (12) in zitten. Hij heeft diabetes 1, een vorm van suikerziekte. Zijn alvleesklier maakt geen insuline aan en daarom krijgt hij vier keer per dag een insulineinjectie. Vijf keer op een dag moeten we bij hem een druppeltje bloed afnemen. Mark is een groot autofan en ik wil de organisatie heel hartelijk danken voor deze dag. Dit evenement doet heel veel voor de kinderen!”

Videogame

Niels (10) uit Veenendaal eet voorafgaand aan het evenement een gezondheidsreep, in stille afwachting van wat komen gaat. Kim (11), Brigitte (12) en Remco (10) zijn spraakzamer: “Wij gaan rijden in een Donkervoort, Lamborghini en een Ferrari, die wel 340 kilometer per uur kunnen!” Iets verderop speelt Mitchell (8) een videogame: “Ik ben hier omdat ik diabetes heb en dat is niet echt fijn. Maar mijn moeder zegt dat ieder nadeel zijn voordeel heeft. Ik ben dus al op diabeteskamp geweest en vandaag mag ik hier in een Ferrari 620 zitten die wel 20.000 kilometer per uur kan!”

Francois Koopal is de trotse eigenaar van een Ferrari 550 Barchetta: hiervan zijn er slechts 450 gemaakt en Koopal heeft nummer 245. Hij vertelt over de Droomrit: “Vanaf dag 1 doe ik mee. Mijn vrouw is aan kanker overleden en daarom neem ik vijf keer per jaar kinderen mee in mijn auto voor dit soort evenementen.” De eigenaar van een Donkervoort, Kees Kluft, heeft ook zijn vrouw verloren aan kanker. Had hij meegedaan aan de Droomrit als hij nog steeds met zijn vrouw samen was? “Dan had ik het inderdaad minder snel gedaan”, erkent Kluft eerlijk. Ook Nico Pronk (“Geen familie van Jan!”) is enthousiast over de dag: “Het is geweldig om de rijden met en voor de kinderen die zoveel problemen hebben! Ik ga het gaspedaal wel goed opentrekken, maar ga hem niet spinnen, want ik heb de Donkervoort nog maar zes weken.”

Jaap Liethof, commercieel directeur van Hotels van Oranje kon het niet beter verwoorden: “Veel mensen hebben duizend wensen, zieke kinderen hebben maar één wens: beter worden.” Burgemeester Harry Groen zwaaide de vlag om de auto’s een voor een de gelegenheid te geven om een sprint te trekken op de boulevard: voor deze ene keer waren snelheden tot boven de 100 km per uur toegestaan. Hij was vol lof over de organisatie en de mensen die hun auto ter beschikking stelden: “Uw maatschappelijke betrokkenheid en sociale engagement is fantastisch!” Hij grapte: “Ik heb vandaag ook enige ideeen opgedaan om de gemeentelijke ambtsauto te vervangen voor een exemplaar dat ik vandaag heb gezien.”

Voor meer informatie:
www.carsforcharity.nl.