Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 september 2007

Woningen, bedrijventerreinen en wegen in plaats van bollengrond

Rapport ‘Ruimtelijk Perspectief 2030’


LISSE – Op woensdag 29 augustus kwamen ambtenaren en politici van de HLN-gemeenten (Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout) bijeen tijdens een besloten vergadering van een stuurgroep om te praten over het ruimtelijk beleid voor en na 2030. Uit conceptplan dat op vrijdag 31 augustus openbaar is gemaakt, geven de portefeuillehouders RO van de HLN-gemeenten een overzicht van hun plannen. Een ding is duidelijk: meer bollengrond wordt opgeofferd voor nieuwe huizen, uitbreiding van bedrijventerreinen en infrastructurele ontwikkelingen.

In de introductie van het rapport Ruimtelijk Perspectief 2030 wordt het doel van de besprekingen omschreven: ‘Het doel wordt nagestreefd om de verschillende ruimteclaims nader te analyseren, met elkaar te confronteren en tot een aantal afgewogen ruimtelijke ambities en ontwikkelingen te komen. De belangen zijn groot: het gaat om de vitaliteit van onze Greenport en onze leefomgeving. Bereikbaarheid, landschappelijke kwaliteit, voldoende gedifferentieerde woningbouw en ruimte voor groeiend bedrijfsleven zijn daarbij belangrijke grensoverschrijdende thema’s, die een gezamenlijke krachtsinspanning vergen.’

Zoeklocaties

Tot 2030 moeten er 1.500 woningen bijkomen binnen de contouren van de HLN-gemeenten, maar daar blijft het niet bij volgens het rapport. ‘Voor wonen en werken na 2030 hebben we enkele zoeklocaties aangegeven. Het is van groot belang in deze gebieden geen ontwikkelingen toe te staan, die toekomstig gebruik voor woningbouw of bedrijventerrein bemoeilijken of zelfs onmogelijk kunnen maken. Dit gaat overigens wel ten koste van bollengrond. Voor de groei van bedrijvigheid willen we buiten de contouren enige ruimte creeren voor kleinschalig uitbreidingen van bedrijventerreinen.’ Gedacht wordt hierbij aan 20 ha bedrijventerrein op de locaties Delfweg, Hillegom Noord (Pastoorslaan) en Gravendam Oost. Ook deze bedrijventerreinontwikkeling gaat geheel ten koste van bollengrond. Gekeken wordt naar de Zwetterpolder om hier compensatiegebied te vinden. Voor de periode na 2030 zijn er plannen voor een verdere oostwaartse ontwikkeling van Gravendam in Noordwijkerhout tot aan de Pilarenlaan.

Toegankelijkheid

De portefeuillehouders kijken tegelijk naar verbindingen voor de noordelijke ontsluiting van de Bollenstreek, doortrekking van de Zuidtangent en een nieuw station in Noordwijkerhout. ‘HLN zet zwaar in op verbetering van het openbaar vervoer en de wegverbindingen maar ook doortrekking van de N207 naar de N206; aansluitend op de nieuwe Bennebroekerweg, een nieuwe brug bij Lisse Zuid en doortrekking van de N205 naar de N208 behoort tot de wensen. Een nieuw station in Noordwijkerhout ter hoogte van de Pilarenlaan is gewenst. ‘Na 2030 kan eventuele verdere verstedelijking ten oosten van de pilarenlaan de functie van dit station versterken’, aldus het rapport.


Donderdag 6 september om 20:00 uur kunnen geinteresseerden een openbare bijeenkomst bijwonen waarin de HLN-conceptplannen voor het ruimtelijk beleid verder worden gepresenteerd door het stedenbouwkundig bureau RBOI. Het conceptplan wordt in drie raadscommissies behandeld in de maanden september en oktober: in Lisse zal dit zijn op donderdag 11 oktober.