Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 oktober 2007

Noordwijk krijgt Centraal Park

Buurtbewoners spuien klachten op wijkavond Middengebied

NOORDWIJK – De wijkavond voor het Middengebied in het Northgo College werd met meer dan 70 mensen uitstekend bezocht. De buurtbewoners kregen via acht minuten durende presentaties een kijkje in de gebiedsontwikkelingsplannen die de komende jaren worden uitgevoerd. Hierna kond iedereen met een wethouder in conclaaf om zich te uiten over allerlei zaken. De politici werden overspoeld met klachten over te hard rijdende motoren, hondenpoep en appelbomen die het wagen om hun fruit op de grond te laten vallen.

Burgemeester Harry Groen opende de avond: ‘Het hele gebied rondom het zwembad en de sportterreinen wordt aangepakt en hiermee wil het college niet bij plannen blijven, maar grondslagen leggen voor de komende jaren.’ Christien Jordaan, projectleider middengebied vertelde in haar presentatie: ‘We willen het open karakter behouden en terugbrengen en er komen ecologische kenmerken waarmee recreatieve en toeristische waarden worden benut. Er komt een nieuw zwembad met wellness en fitnessgelegenheden en een landschapspark, genaamd Centraal Park. Midden in dit park wordt een speeleiland aangelegd en de start van de bouw van het zwembad begint naar verwachting eind 2008. Ook worden er 201 woningen in Jugendstil gebouwd; zogeheten crescentwoningen waarbij ondergronds geparkeerd wordt. De appartementen worden maximaal 5 etages hoog, met een kap erbovenop, maar de meeste worden drie of vier etages hoog. Ook wordt het TC Bollenpark verhuisd naar de andere zijde van de Nieuwe Zeeweg.’

Rob Boekelman, senior beleidsmedewerker Groen, zoomde in op de wijk zelf. ‘We willen het historisch Dompad meer allure geven door het groener te maken en meer elan door het aanplant van hagen. Bij de An van Gilsehof worden de bomen gefaseerd vervangen, vanwege de paardekastanjeziekte die alle bomen daar heeft aangetast. Het Kruydpark beschouwen we als de groene long van Noordwijk. Hier willen we meer fleur in het bestaande groen aanbrengen: rozen en andere soorten heesters. Ook gaan we het bomenbestand aanpassen: we schuiven om mooie bomen voor de toekomst te behouden. Op de Nieuwe Zeeweg (vanaf de apotheek tot het einde Kruydpark, red.) komt aan de noordzijde een eikenstructuur en wordt aan de zuidzijde een hagenstructuur aangelegd. Ook wordt de transparantie naar het Kruydpark bevorderd.’

Plantje

Nadat Jan Schreuder zich als ‘nieuwe’ wijkagent voor Noordwijk Zee, waaronder het Middengebied valt, had gepresenteerd, verspreidden de aanwezigen zich over vier klaslokalen om de wethouders te informeren over de buurtzaken die hen van het hart moesten. De wethouders werden geinformeerd: Ton van Rijnberk kreeg te horen dat bromfietsers niet stoppen voor zebrapaden, Leendert de Lange luisterde naar het gebrek aan parkeerplaatsen in deze wijk, Gerben van Duin hoorde over de appelbomen die overlast geven en Rob de Jong vernam over de overlast aan auto’s bij scholen, veroorzaakt door ouders die hun kinderen naar school brengen. Na afloop van de avond kreeg iedere buurtbewoner een plantje van de gemeente mee naar huis.