Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 november 2007

“Geen blauwe, maar zilveren barensteel”

Stichting Oud Sassenheim verbijsterd over nieuw wapen gemeente Teylingen

TEYLINGEN – Het nieuwe wapen van de gemeente Teylingen werd twee weken geleden bekend gemaakt. Op dit wapen staat een rode Hollandse leeuw, blauw getongd en genageld op een gouden veld, gebroken door een blauwe barensteel. En juist die blauwe barensteel heeft de historici van de gemeente op de achterste benen gezet. De Stichting Oud Sassenheim (SOS) heeft een officieel bezwaar ingediend tegen het gebruik van een blauwe barensteel. “Dit moet een zilverkleurige barensteel zijn!”, zo laat Aad van der Geest, lid van de Historische werkgroep van de SOS weten.

Door Joep Derksen
Hij vertelt: “Ik haalde het Nieuwsblad Teylingen uit de bus en mijn mond viel open door een mix van verbijstering, teleurstelling en ongeloof. Hoe komt de gemeente erbij om een blauwe barensteel te gebruiken?! Dit moet namelijk een zilveren barensteel zijn, want de gemeente Teylingen dankt haar naam aan de locatie van het voormalig slot Teylingen en het oud-adellijke geslacht Van Teylingen, dat daar resideerde en in rechte mannelijke lijn in 1283 uitstierf. Het wapen van dit geslacht bestond uit de rode Hollandse leeuw, blauw getongd en genageld op een gouden veld, gebroken door een zilveren barensteel. Aan de andere kant voerde Brederode destijds het wapen van de Hollandse graven, gebroken door een blauwe barensteel, het wapen van een zijtak. Het lijkt zeer onlogisch dat de gemeente kiest voor een wapen van deze zijtak.”

Afblijven

De SOS heeft voor haar bezwaarschrift al van een aantal gerenommeerde instanties steunbetuigingen ontvangen, waaronder de vermaarde Kastelen Stichting Holland-Zeeland. Ook is de Hoge Raad van Adel geinformeerd en zij nemen het bezwaarschrift in behandeling, voordat in december tot een oordeel over het wapen besloten wordt. Van der Geest: “Wapens met een blauwe barensteel zijn allemaal van zijtakken, die hier niet vandaan komen. Waarom zou de gemeente zo’n wapen willen hebben? Niemand was er erg gelukkig mee dat de drie dorpen aan elkaar verbonden werden, maar van ons wapen moeten ze afblijven, want je overschrijdt hiermee onze historische entiteit.”

Een barensteel staat voor het oud-Franse ‘Palestel’, wat doek of lapje betekent. Maakt het nou echt zoveel uit of dit blauw of zilverkleurig is? “Als je hier als historische stichting niet op inspringt, loop je het gevaar dat het treintje van het originele spoor op een zijspoor geduwd wordt. Ik zet me hier voor in."
"Onze stichting is niet betrokken geweest bij het bepalen van het wapen en bij mijn weten gold dat ook voor de Historische Kring Voorhout en Warmelda. Waarom dat is, daar heb ik geen idee van, maar het gaat me niet om een zondebok aan te wijzen, maar om ervoor te zorgen dat Teylingen het juiste wapen krijgt. We hebben ook een alternatief aangeboden in de vorm van een gevierendeeld wapen met het voornoemde wapen linksboven, het wapen van Sassenheim rechtsonder, Warmond rechtsboven en Voorhout linksonder. De rode Hollandse leeuw, blauw getongd en genageld op een gouden veld, gebroken door een zilveren barensteel, kan dan de gemeentelijke vlag sieren. Inderdaad, dezelfde vlag die ook nu al jaren boven het kasteel Teylingen wappert!”