‘Young Chef Rubbens Award 2008’: Teylingen College wijst vier jonge topkoks aan
Finalisten strijden om een stageplaats in een Europees restaurant naar keuze
TEYLINGEN - Veertien koks van bekende restaurants in Nederland streden op maandag 5 november in de keukens van het Teylingen College in Voorhout in de halve finale voor de felbegeerde ‘Young Chef Rubbens Award 2008’. De vier winnaars staan op dinsdag 23 januari 2008 op de European Fine Food Fair in de MECC hallen te Maastricht en strijden onderling voor het recht om een stageplaats naar keuze in Europa te bemachtigen.
“We waren aangenaam verrast over de kwaliteit, want die was heel hoog”, zo vertelt juryvoorzitter Fred Dijsselbloem, zelf een vooraanstaand kok, eigenaar van het restaurant de Stad Rome in Warmond en voorzitter van Eurotoques, een Europese vereniging met 4.000 leden door heel Europa. Hij vertelt: “We hebben veertien heel goede kandidaten gehad en de jury heeft daar vier mensen uitgezocht die doormochten naar de finale in Maastricht. We hebben beoordeeld op smaak, originaliteit en, wat heel belangrijk is, de Eurotop gedachte. Die houdt in dat je met echte verse producten werkt en niet met convenience: zij voldeden aan deze vereiste.”
Dijsselbloem: Voor de halve finale hebben we meer dan twintig inzendingen gehad en we hebben twee keer 7 kandidaten (’s ochtends en ’s middags, red.) laten strijden om de finaleplaatsen. Deze veertien kandidaten waren onder meer geselecteerd op hun motivatie om aan de wedstrijd deel te nemen. De deelnemers moesten een voorgerecht en een hoofdgerecht maken. Het thema dit jaar was duurzame vis en de deelnemers maakten zeer aangename gerechten. De namen van de winnaars zijn, in willekeurige volgorde: Arturo Dalhuizen, Jonathan Zandbergen, Butera Rosario, Martijn Jansen. Alle winnaars zijn jonger dan 25 jaar.”
Doel
“Het doel van de Young Chef Rubbens Award is het stimuleren van de betrokkenheid bij het vak en het koken. Door juist jonge mensen te laten deelnemen, zien ze ook hoe collega’s de dingen aanpakken. De uiteindelijke winnaar mag een aantal adressen opgeven waar ze stage willen lopen en daar gaat Eurotoques dan voor zorgen. Gezien onze internationale connecties is dat geen probleem. Zo heeft de winnaar van vorig jaar, Jarno Eggen, stage gelopen bij het 3-sterrenrestaurant Barasetuigui in het Spaanse San Sebastian. Hij werkt nu bij De Lindenhof in Giethoorn.”
Dit jaar was het de tiende keer dat de Young Chef Rubbens Award werd gehouden en de ervaring leert dat het een uitstekende stap is voor een glansrijke carriere in het kookvak. Zo is een van de winnaars uit het verleden chefkok geworden in de vermaarde Kersentuin in Amsterdam.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home