Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 november 2007

‘Gondel’ in de sloot en zangers op balkon

Muziek in mijn Straatje: groot succes

VOORHOUT – Het project ‘Muziek in mijn Straatje’, waarbij allerlei uitvoeringen van beroemde componisten te horen waren in hun ‘eigen’ straat in de Componistenwijk, was een groot succes. Meer dan 600 mensen konden genieten van de voorstellingen en muziek van dertien componisten, zoals: Brahms, Bizet, Beethoven, Puccini, Ravel en Chopin.

Maar vergeet dan ook niet Haydn, Grieg, Offenbach, Mahler, Debussy en natuurlijk Girschwin. Initiator Marleen van Leeuwen van Jeugdmuziektheater De Speelkring bracht, met behulp van professor Notenletter (“I know it always better”), de reeds lang overleden componisten weer tot leven. Van Leeuwen kreeg in 2006 het idee om een activiteit op te zetten in de Componistenlaan: “We wisten het opeens: we gaan met de Componistenlaan spelen; spelen met de componisten, de klassieke muziek, de straten, de architectuur en de bewoners.”

Het resultaat was dat de honderden mensen zich konden verspreiden over de wijk en in iedere straat verrast werden op weer een compleet andere voorstelling. Voor de vele kinderen was er een spelletjeselement: zij konden stickers ontvangen, om zo een complete stickerverzameling van alle 13 componisten te hebben. Af en toe viel er een buitje van een minuut, wat enkele keren een prachtige regenboog deed verschijnen. Die regen deerde de meeste aanwezigen niet of nauwelijks, want er werd intens genoten van hetgeen hen voorgeschoteld werd.

Niet minder dan 140 kinderen gaven op verschillende locaties perfecte voorstellingen en de ‘begrafenis van de jager’, waarbij de dieren in het bos de jager naar zijn laatste rustplaats bracht, was prachtig om te zien. Een ander hoogtepunt was de Barcarolle (het gondellied) vanuit het gebouw Bolero, waarvan het publiek op het Offenbachpad intens genoot. Op de balkons van iedere etage stonden koren, harpleerlingen en solisten die dit lied ten gehore brachten. In het water voor het gebouw voer een gondel met daarin enkele componisten. Tijdens de voorstelling zweepte Van Leeuwen de uitvoerders en het publiek op om mee te zingen met de vrolijke muziek van Offenbach, de bedenker van de Operette.

Dat de dag een groot succes was, kon mede afgeleid worden uit het volgende voorval. Terwijl de laatste klanken van de Bolero wegsterven aan de Ravellaan, loopt een gezinnetje verder naar de volgende voorstelling. Hun kinderen blijven de bekende klanken van dit tijdloze nummer nahummen: een prachtig voorbeeld dat klassieke muziek ook de jongsten onder ons kan begeren. Dat heeft ‘Muziek in mijn Straatje’ toch maar mooi bewerkstelligd!

De dag eindigde met een grote slot-samenzang uit de Negende Symfonie van Beethoven, ook wel bekend als ‘Alle Menschen werden Brüder’. Nu ‘Muziek in mijn Straatje’ zo’n succes is gebleken kan het haast niet anders dan dat er een vervolg op gegeven wordt!