Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2007

Geen kerkelijke aandacht voor VN-dag rechten van de mens

LISSE – Maandag 10 december is de VN-dag van de Universele verklaring voor de rechten van de mens (sinds 1948). Wat doen lokale organisaties met deze dag, die het onrecht tegen de medemens onder de aandacht brengt? J. Spaargaren, oudste van de Evangelische Gemeente, André Verweij, predikant van de Grote Kerk en mevrouw M. van Santen-van Houwelingen, van het Nederlands bijbelgenootschap afdeling Lisse geven hun visies.

Door Joep Derksen

Spaargaren, Oudste, Evangelische Gemeente: ‘We hebben er niets voor op stapel staan. Als het over de rechten van de mens gaat, dan is het niet zozeer met betrekking tot deze dag. Waar de evangeliegemeente wel voor staat is dat ieder mens tot zijn bestemming zal komen. Daar doen we onze best voor in NL en in zending over de grens heen. Daar zijn we niet een dag maar heel het jaar mee bezig. Het verschil tussen rijk en arm wordt steeds groter. We proberen van onze rijkdom te geven voor de mensen die arm zijn. We moeten afhankelijk woorden van God waardoor hij weer plaats krijgt in ons leven en vrede komt in ons leven. Dat gaat onze gezondheid aanraken, functioneren in maatschappij en onze gezinnen. Als jij barmhartig bent, slaat dat terug op jouw leven: dat is als een spiegel. Als wij het doen, is er geen armoede in de wereld. We moeten niet alleen over praten, maar het ook in de praktijk brengen.’

Gerechtigheid

Verweij: ‘De Grote kerk in Lisse valt onder de PKN landelijk: die kerk onderschrijft de verklaring van harte en is altijd bezig met vraagstukken van gerechtigheid. Ook via de diaconie. Als voorbeeld noem ik het project van getraumatiseerde kinderen in Oeroezgan in Afghanistan. Je probeert je steentje bij te dragen door hulpverlening en stem te geven aan armen. Niet slechts een dag, maar het hele jaar door. Ik snap wel dat de VN er een dag aan besteedt. Afgelopen zondag begon de adventperiode: hiermee is er extra aandacht voor licht, hoop en verwachting voor de mensen. De boodschap van het evangelie is voor alle mensen: opdat wij op een rechtvaardige manier kunnen leven.’

Van Santen-Van Houwelingen: ‘Kerkelijk wordt niets met deze VN-dag gedaan. Wat versta je onder rechten van de mens? Daar houden wij ons niet mee bezig. We zijn wel bezig op ontwikkelingsgebied, maar niet als instelling. In de kerk heb je een instelling als ‘de verre naaste’. Dat is een vorm van ontwikkelingsactiviteiten in andere landen. Je bent daar als kerk lid van. Als er een actie is, als er wat gebeurt in de wereld, wordt er een giro geopend of wordt er geld gestort in de kerk. Maar we gaan geen brieven schrijven of dat soort dingen.