Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 december 2007

‘Hôtel de Ville’ heeft voorkeur

Presentatie toekomst voormalige gemeentehuis Warmond

TEYLINGEN – Nadat een eerste poging om van het voormalige gemeentehuis in Warmond een nieuw hotel te maken mislukt was, kregen vier organisaties de kans om hun voorstel voor te leggen aan de politiek en de geinteresseerde burgers. Alle omwonenden van het gemeentehuis kwamen op maandagavond 17 december naar het bestuurscentrum in Voorhout, zodat ze hun eigen voorkeur konden aangeven. Winnaar van de avond was het plan ‘Hôtel de Ville’, ingediend door Holland Housing, in samenwerking met Van Egmond Totaal Architectuur uit Noordwijk.

Van de 22 aanwezige omwonenden kozen 16 mensen voor dit plan, terwijl de overige drie plannen drie of minder stemmen kregen. Een eclatante overwinning zonder gevolgen, want de uiteindelijke beslissing is aan de politiek, die op 16 januari in de commissie ruimte over de vier projecten gaat praten.

Statige tuin

In het plan ‘Hôtel de Ville’, wat Frans is voor ‘Gemeentehuis’, verdwijnt het huidige gebouw compleet en wordt vervangen door een ‘majestueuze buitenplaats met daarin appartementen’, zoals presentator Ton van Namen het verwoordde. ‘Het bebouwde oppervlak van deze nieuwe buitenplaats zal 570 m2 bedragen en dat is een stuk minder dan de huidige 660 m2. Het pand wordt opgebouwd in twee lagen plus een kap, met een ondergrondse parkeergarage. Wellicht komt er een beperkt aantal parkeerplaatsen op het maaiveld. Er komen entrees aan de Herenweg en de achterzijde en een statige tuin langs de Herenweg.’

Van Namen vervolgde: ‘In totaal komen er 12 appartementen in het gebouw, met daaraan gekoppeld twee parkeerplaatsen per appartement. De hoogte van het pand wordt circa tien meter en de appartementen bevinden zich behalve op de twee lagen ook in de kap zelf. ‘

Het bedrijf Sedos B.V. presenteerde het plan ‘De Twee Raadsheren’, waarbij architect Bart van de Putte uitging van complete nieuwbouw, met twee gebouwen met in beide zeven appartementen. De hoogte van deze panden bedragen circa 13 meter. Architectenburo Hans Bakker gaf aan drie panden te willen plaatsen op het terrein, waarbij het middelste pand ‘gelijkend is op het voormalige gemeentehuis’.

Polemiek

Heel opvallend was de uitermate geringe belangstelling van de aanwezigen voor het plan van Woonstichting Warmunda, dat als enige organisatie het oude gemeentehuis wilde behouden voor het nageslacht en er tegelijkertijd betaalbare starterswoningen wilde realiseren. Na alle polemiek in de afgelopen jaren dat er te weinig betaalbare woningen zijn, werd vorige week maandag in ieder geval de eerste de beste kans om sociale woningbouw te realiseren niet door de Warmonders aangegrepen.