Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2007

Risicolocaties Lisse openbaar

LISSE – ‘Gemeenten worden door de overheid steeds strenger gecontroleerd waar het gaat om handhaving van de veiligheid. Wanneer bijvoorbeeld Geert Wilders een film uitbrengt, moet de gemeente Lisse in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voorzorgsmaatregelen nemen, in het kader van crisisbeheersing.’ Dit deelde Roos Hermans, hoofd van de afdeling Bestuurs- en Managementondersteuning (BMO) mee aan de leden van de commissie Maatschappij en Financiën.

In vogelvlucht nam Hermans de commissieleden mee door het land van de almaar strenger wordende regelgeving: ‘De rampen in Enschede en Volendam hebben ertoe geleid dat er een behoorlijke aanpassing is van de regelgeving. Er wordt nu veel strenger toegekeken of gemeenten hun controlerende taken uitvoeren.’ Verder sprak Hermans over de Gecoördineerde Opschalings Methode (Grip 1 tot en met 4), waarbij een crisis wordt onderverdeeld in vier schalen, variërend van de ‘motorkapfase’ tot het punt waarop er een regio- of provincieoverschrijdende ramp (zoals een gifwolk) plaatsvindt.

Hermans: ‘Om te bekijken waar de risicogebieden zijn in de gemeente Lisse kan gekeken worden op:
www.risicokaart.zuid-holland.nl.’ Commissielid Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) had een vraag: ‘Is deze risicokaart voor iedereen openbaar?’ Dit werd bevestigend beantwoord. ‘Dus degene die kwaad in de zin heeft, hoeft niet ver te zoeken om te kijken waar hij dat wil doen!’

Bert van Santen (SGP/ChristenUnie) had een andere zorg: ‘Pas geleden ging de sirene op een ander tijdstip dan de eerste maandag van de maand om 12.00 uur ‘s middags, maar door de burgerij werd er niet of nauwelijks op gereageerd. Hoe wordt dit aangepakt?’ Hermans: ‘Dat is een zorgelijke ontwikkeling en we moeten er aan werken om mensen te wijzen dat het van belang is om goed te reageren op de signalen. In Lisse moet er een sirenemast bij op de grens met Hillegom, waarbij het de bedoeling is dat de sirenes buiten te horen zijn, maar niet zozeer in de huizen zelf.’