Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 januari 2008

“Over dertig jaar is poldergebied een landschapsparkje geworden”

Campinghouder vreest voor toekomst Elsgeesterpolder

RIJNSBURG – “Het is jammer dat hoe dan ook in iedere variant een aanslag wordt gedaan op het poldergebied (Elsgeesterpolder –red.), maar je kunt de vooruitgang ook niet tegenhouden.” Flip Kromhout, eigenaar van Recreatiecentrum Koningshof, uit zich over de kassenruzie die is losgebarsten tussen de gemeenten Teylingen en Katwijk/Rijnsburg. “Ik ben er niet blij mee, maar moet het accepteren.”

Door Joep Derksen

De eigenaar neemt de journalist mee naar de rand van de camping: “Kijk dan toch eens, de polder is het venster van de Koningshof. Natuurlijk kunnen we niet blijven hangen in het verleden, dus er moet af en toe wel wat uitgebreid worden. Zelf wil ik het bedrijf al jaren uitbreiden, maar ben altijd tegengehouden omdat de overheden geen weiland willen inruilen voor campinggebied. Natuurlijk zou ik het liefst willen dat het weidegebied zo blijft, maar het punt is, dat de camping steeds meer wordt ingebouwd. Als deze trend doorzet, dan zal ik het op de Koningshof nog leuker moeten maken voor de gasten. Op dit moment staan er veel tenten en caravans en in de toekomst zouden we ons dan meer richten op verhuurchalets. We hebben nu al een mooi overdekt zwembad, maar we gaan de Koningshof dan omvormen tot een spa-achtige omgeving.”

Begrip

Kromhout: “Ik heb begrip voor het probleem van ruimtegebrek waar de kassenbedrijven mee kampen en de Rijnsburgse variant heeft ook aandacht voor natuurcompensatie. Teylingen heeft een punt als ze zeggen dat ook de verrommeling van het kassengebied moet worden aangepakt. Ik ken de Teylingse variant van het kassenplaatsen niet tot in detail, maar ik heb begrepen dat ze de lintvariant voorstaan, waarbij de kassen zoveel mogelijk aan de rand van de polder wordt gelegd. Maar waar volgens mij geen enkele variant rekening mee houdt, is de verbindingsweg die er in de toekomst wordt aangelegd tussen de N206 en de A44. Deze verbindingsweg vormt een veel grotere bedreiging van de natuurwaarden in de polder dan het kassenplan. De gevolgen van deze weg moeten ook worden meegenomen bij de beslissing over de kassenvariant! Waarom kan deze weg niet langs de Leidsevaart worden aangelegd?”

Arbitrage

“Ik roep op tot het instellen van een bindende arbitrage waarbij ook de verbindingsweg wordt opgenomen, want anders duurt deze kwestie veel te lang. Je moet namelijk voorkomen dat de kwestie in een impasse raakt en de Provincie zich ermee gaat bemoeien. Zij houden namelijk ook rekening met allerlei Leidse belangen en kunnen veel rigoureuzer te werk gaan. Laat Katwijk wat geduld hebben en luisteren naar de argumenten van Teylingen om te beseffen wat er precies kan gebeuren. Als je er na een goede maatschappelijke discussie niet uitkomt, kun je de arbitrage laten plaatsvinden.”

Landschapsparkje

Terwijl twee ganzen op nog geen vijf meter voorbij waggelen, verzucht Kromhout: “Je kunt niet blijven hangen in het verleden, dus er moet af en toe uitgebreid worden in de polder. De magische grens, waarbij bouw in de polder werd toegestaan, werd enkele jaren geleden al overschreden met het Plan Klei-Oost: op dat moment werden drie bedrijven in de polder gezet.” Maar als je hierop voortbouwt, is het polderlandschap dan gedoemd te verdwijnen? “Ik vrees dat de polder over dertig of veertig jaar is gekrompen tot een klein landschapsparkje, al hoop ik natuurlijk dat dit niet zo is. De Elsgeesterpolder is een natuurgebied van redelijke kwaliteit, met name voor weidevogels. Er zijn al te veel van dat soort polders verdwenen, zoals de Sweilandpolder in Oegstgeest.”