Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 februari 2008

Geen toeristenbelasting, wel Tevreden Toerist Trofee

TEYLINGEN – De brancheorganisatie van ondernemers in de recreatiesector, RECRON, heeft de gemeente Teylingen een prijs toegekend: de Tevreden Toerist Trofee. Het college en de gemeenteraad danken deze eervolle onderscheiding aan hun besluit om de toeristenbelasting af te schaffen.

Joep Thönissen, directeur van RECRON, vertelt: “Er zijn nog gemeenten die de euvele moed hebben om de toeristenbelasting af te schaffen. Dat is tegenwoordig bijna een aardverschuiving in de bestuurlijke wereld. We reiken deze prijs voor de vierde keer uit en vorig jaar kreeg Rotterdam hem. Daarmee bevindt Teylingen zich dus in goed gezelschap.”

Gepassioneerd vervolgt de directeur: “Gemeenten hebben de toeristenbelasting helemaal niet nodig: het is een sterk verouderde en volkomen achterhaalde belasting en erg onrechtvaardig bovendien. De belasting geldt alleen voor de toeristen die binnen de gemeente verblijven, komt bovenop de kostprijs van de ondernemer die in feite als doorgeefluik functioneert. Bovendien wordt een toeristenbelasting bijzonder willekeurig toegepast, waarbij de belasting aan het eind van het jaar vaak even wordt verhoogd.”

Gedeelde eer

Burgemeester Sander Schelberg nam de ereprijs dankbaar in ontvangst, maar deelde direct de eer. Hij nodigde de collegeleden (“waaronder de kampioen toeristenbelasting afschaffen wethouder Leo van der Zon en de kampioen toeristen faciliteren wethouder Bert Homan”) en de aanwezige gemeenteraadsleden uit op het podium: “Want zij hebben er allen voor gezorgd dat de toeristenbelasting is afgeschaft.”

Ook wethouder Bert Homan was verguld: “Het is geweldig om zo’n gerenommeerde en prestigieuze prijs te ontvangen. We zijn als gemeente op de goede weg, want uiteindelijk betekent de verdwijning van de toeristenbelasting ook lagere lasten voor de burgers. Onze inwoners maken namelijk ook gebruik van het water, het land en de Ruïne van Teylingen.”