“Eigen injectienaalden meenemen voor een bloedtransfusie”
SASSENHEIM – De Teylingse Steffanie Caspers en Maaike van Rijn (beide 20 jaar) volgen de opleiding ‘Voeding & Diëtetiek’ en staan samen met medestudentes Ginger Barhorst en Jessica van Nieuwkerk aan de vooravond van een wellicht levensveranderende reis. Gedurende zes weken werken ze op een school in Matsimbe in het Afrikaanse land Malawi. Ze willen hier samen met de lokale bevolking bereiken dat de juiste voedingsmiddelen genuttigd kunnen worden.
De stichting Edukans biedt studenten de mogelijkheid om zich ten dienste te stellen aan mensen in derde wereldlanden die het stukken minder hebben. Steffanie: “We zouden eerst naar Kenia gaan, maar in verband met de burgeroorlog die daar woedt, is het optie 2, Malawi, geworden. Dit land wordt het warme hart van Afrika genoemd en we doen een onderzoek naar de gezondheid en voedingstoestand bij de kinderen op de basisscholen in Matsimbe. Hierbij werken we samen met lokale studenten, die de inwoners daar een door ons opgestelde enquête laten invullen. Aan de hand van de antwoorden die we krijgen, doen Maaike en ik aanbevelingen en trekken we conclusies. Na ons gaat een andere groep studenten maatregelen doorvoeren om een betere voedingssituatie te krijgen.”
Maaike: “We zitten daar zes weken en willen niet alleen met dit project bezig zijn. Ook gaan we een schooltuin opzetten, zodat de kinderen nieuwe soorten groenten en fruit kunnen kweken. Zo hoeven ze in de toekomst niet alleen maïs te eten, maar kunnen ook genieten van andere soorten voeding, zoals bananen. We willen hun eetgewoontes doorbreken, maar gaan niet opleggen wat wij vinden dat ze moeten doen. We willen een wisselwerking van kennis hebben en ook leren van hen: waarom doen zij de dingen op de wijze dat ze het doen.”
Nieuwsgierig
Zijn de jongedames zenuwachtig voor deze lange reis? Maaike: “Ik ben eerder nieuwsgierig en benieuwd hoe het daar is. Malawi is een van de armste landen van de wereld. We hebben al YouTubefilmpjes gezien, maar nu ervaren we het in het echt. Dat zal heel anders zijn. We willen allemaal de ontwikkelingshulp in en anderen helpen. Met Edukans kunnen we nu zes weken lang kijken of het wat voor ons is.” Steffanie: “Ik ben wel zenuwachtig, maar ga er graag heen. Er is in die arme landen zoveel ondervoeding en wij kunnen de mensen informeren hoe het beter kan. We geven hen geen voeding en kleding, maar laten hen zelf leren wat ze kunnen doen.”
In Malawi heeft 14,1% van de bevolking de ziekte Aids onder de leden, bovendien zorgen de muggen daar voor verspreiding van de ziekte Malaria. Nemen de studentes nog voorzorgsmaatregelen voor hun gezondheid? “We hebben inentingen gehaald en weten dat we heel voorzichtig moeten zijn met bijvoorbeeld honden. We nemen onze eigen injectienaalden mee en, mocht het noodzakelijk zijn, willen alleen een bloedtransfusie van een van de studenten die voor Edukans ook in Malawi zitten. Bovendien komen we ’s avonds na zes uur niet meer op straat en zeker niet in ons eentje. Van Edukans hebben we ook een lijst gekregen met gedragsregels waar we ons aan moeten houden. Zo hechten ze daar veel waarde aan geloof en familie en als ze het ons vragen, moet je gewoon zeggen dat je zelf ook gelooft, anders lijkt het dat je hen niet respecteert. Volgens die gedragsregels mag je als vrouw zijnde bij een ontmoeting gewoon een hand geven, maar zoenen moet je niet doen, geloof ik.”
Waarom doen ze mee aan dit project? Steffanie: “Ik wil een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Malawi.” Maaike: “Ook al helpen we maar een kind. Wat wij doen, begint heel klein bij een school die we gaan helpen. Maar als die school hun verworven kennis weer overdraagt aan andere scholen en als voorbeeld kan dienen, dan kunnen nog veel meer mensen geholpen worden.”
Kosten
Maaike en Steffanie hebben onder meer door het verkopen van stroopwafels en het organiseren van een karaokeavond geld ingezameld voor de reis. Het is een van de vereisten van Edukans om 500 euro in te leggen. Met zijn vieren hebben ze echter nog niet het volledige bedrag van 2.000 euro bij elkaar kunnen krijgen via sponsoring, dus betalen ze het restant uit eigen zak. Bedrijven en personen kunnen echter geld overmaken naar: 428034357 ten name van Stichting Edukans te ’s-Gravenhage onder vermelding van: Ex-change T116.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home