“We kunnen hier als vereniging beter aan meewerken”
NOORDWIJK – Maandag 1 september is Noordwijk een naschoolse sportopvang rijker. Voetbalvereniging SJC start een samenwerking met SKOL, zodat kinderen van wie de ouders buitenshuis werken of anderszins druk bezig zijn, na schooltijd worden opgevangen op een sportcomplex. De kinderen van 4 tot 12 jaar worden begeleid, waarbij het accent ligt op sport en spel, onder begeleiding van deskundige sportdocenten.
Door Joep Derksen
Vooralsnog gaat het om een proef die een jaar duurt. De kinderen worden opgevangen in de bestuursvleugel van de voetbalvereniging, die met een paar kleine aanpassingen, zoals extra nooduitgangen voldoet aan de eisen van de GGD. Volgens de beleidsmedewerker communicatie, Caroline Verdegaal, is buitenschoolse sportopvang de toekomst: “Bewegen is voor de kinderen heel belangrijk en de combinatie van buitenschoolse opvang met sportbewegingen leent zich hier uitstekend voor. Iedere dag kunnen minimaal twintig kinderen geplaatst worden en er zijn op dit moment 18 kinderen in totaal ingeschreven.”
SJC is niet de eerste voetbalvereniging die actief wordt op het gebied van naschoolse opvang. Sinds 2006 is er ook een zogeheten sport-BSO (buitenschoolse opvang) bij FC Lisse: hier worden het jeugdhonk en een aantal velden gebruikt. Zou het voor de kinderen niet beter zijn om helemaal af te stappen van de normale kinderopvang en dit te vervangen door de sport-BSO? Zo zijn de kinderen namelijk gegarandeerd van een stuk extra beweging, wat ze anders wellicht niet zouden krijgen. Verdegaal: “Het liefste wel, want je wilt kinderen zien bewegen. Maar er zijn ook kinderen die zich bezig houden met kunst en cultuur en het is ook leuk om voor hen een BSO te organiseren. Bewegen is goed, maar er zijn ook verschillende behoeften voor kinderen.”
Vermaakmiddelen
Ook Koen Kouwenberg, directeur SKOL, doet een duit in het zakje: “Ik heb een uitgesproken visie over sport en bso: sport en bewegen is een steeds groter onderdeel van de school en alles wat erbij betrokken is. Organisaties als sportverenigingen, scholen en buitenschoolse opvang groeien steeds meer naar elkaar toe. Kinderen bewegen steeds minder in hun normale leven door andere vermaakmiddelen als computers, spelletjes, tv en internet. De idee voor een sport-BSO ontstond al in andere plaatsen in het land en wij willen met dit soort initiatieven het onderwijs, sport en kinderopvang dichter tot elkaar laten komen.” In één adem: “Er is steeds meer een specialisatie gekomen in de BSO. Op dit moment bestaat er al een kook-BSO in Lisse, maar we hebben ook plannen voor een muziek-BSO. Of een BSO naast een zwembad, waar kinderen kunnen (leren) zwemmen.”
Willem Braun, voorzitter SJC, geeft zijn reactie op de samenwerking: “Het idee voor de naschoolse sportopvang is ontstaan bij het vorige bestuur onder leiding van Jos Passchier. Zelf ben ik sinds 29 mei voorzitter. Het is een proefjaar, maar we denken dat het goed samengaat. De SKOL kan een stuk van een veld gebruik, of op regenachtige dagen onze sporthal. Iemand van ons is bij FC Lisse wezen kijken en was erg positief over wat hij daar zag. Of er ook nadelen zijn, gaan we het komende jaar bekijken. Kan het überhaupt samen, want je kunt als voetbalvereniging niet altijd beschikken over je eigen accommodaties. Maar ze zitten er over het algemeen op tijden dat wij er geen gebruik van maken. Over een half jaar kan ik er misschien een boek over schrijven, maar we doen deze proef om de voor- en nadelen af te wegen. In april 2009 beslissen we samen of de coöperatie doorgaat of niet. Het is niet goed om gelijk bij het minste nadeel te roepen of te schreeuwen. Je moet er wel positief inzitten, anders is het bij voorbaat gedoemd te mislukken.”
Geleerden
Waar is de tijd gebleven dat ouders zelf voor hun kinderen zorgen? Braun lacht even: “De ouders zouden het zelf moeten doen, maar ze doen het niet zelf. Dat is een maatschappelijk gegeven en je kunt er niet omheen. We kunnen hier als vereniging beter aan meewerken. Mijn vrouw was ook altijd thuis voor de kinderen, maar m’n dochters denken er ook anders over. De maatschappij kan volgens geleerden niet meer draaien op het moment dat moeder altijd thuis is.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home