“Iedereen beseft nu het belang van verwijdering”
VOORHOUT – De tijden veranderen en waar het tientallen jaren nog heel normaal was om tuinhuisjes te bedekken met golfplaten van asbest, wordt dit materiaal met de grootst mogelijke voorzichtigheid behandeld. Het bestuur van de volkstuinvereniging Elsgeest heeft enige tijd geleden het initiatief genomen te evalueren hoeveel asbest er op het terrein lag. Vervolgens hebben de tuinders de handen ineengeslagen en in totaal anderhalve ton asbest verwijderd van het volkstuincomplex, zo laat voorzitter Wim Meijles weten.
Vrijdag 15 augustus lagen bij de hoofdingang van de volkstuinen nog een paar kleine stapeltjes asbesten golfplaten. “Dit is zo ongeveer het laatste asbestmateriaal dat er is. Na de evaluatie, waarbij we asbestmateriaal geconstateerd hebben op bijvoorbeeld de daken van tuinhuisjes en als afscheiding bij sloten, hebben we onze leden geïnformeerd dat dit materiaal verwijderd diende te worden. De eerste reactie van veel leden was: ‘Moet dat nou?’, maar nu beseft iedereen het belang hiervan. We zijn in goed overleg met de gemeente hierover en ontvangen gratis zakken waarmee we de asbest kunnen afvoeren”, aldus Meijles.
Hij vervolgt: “Het bestuur heeft een aantal oudere tuinders geholpen met de verwijdering van enig asbest. Het zijn over het algemeen maar kleine platen en ze worden in principe verwijderd wanneer het vochtig weer is. Op deze manier sluit je uit dat er stofdeeltjes in de lucht komen. Ook wanneer er een nieuw lid was die een eigen tuin kreeg, hielp het bestuur hem of haar met de verwijdering van enig asbest dat in de grond zou kunnen zitten.” Wat de aanwas van nieuwe leden betreft, kon de voorzitter goed nieuws brengen: “We hebben momenteel een wachtlijst van 10 personen en dat is nog nooit voorgekomen. We merken dat onze website hier sterk aan heeft bijgedragen, want de mensen weten ons uit de wijde omgeving te vinden.”
Nu nog gratis
Meijles kijkt naar de laatste asbest dat ligt te wachten om verwijderd te worden: “Dit wordt in deze witte zakken gestopt”, legt hij uit terwijl hij wijst naar een zak waarop staat: “Mini asbest bag”. We brengen dat naar de gemeentewerf, waar een speciale locatie is om het asbest af te geven. Nu is het nog gratis en de gemeente werkt hier goed in mee, maar je weet nooit hoe lang dat blijft. We zijn dus blij dat dit project bijna is afgerond.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home