Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2008

“Kinderen worden op straat gezet”

Demonstreren tegen bezuinigingen gastouderopvang

STREEK – Het voltallige personeel van Gastouderbureau Kinderopvang ging woensdag 3 september naar Den Haag om te protesteren tegen de door Staatssecretaris Sharon Dijksma voorgestelde bezuinigingen op de gastouderopvang. “In 2010 staan 150.000 kindjes en 100.000 gastouders op straat.”

Carlien Langelaan, Directrice van Kroostopvang, vertelt over de redenen waarom ze gedemonstreerd hebben, waarbij 21.000 handtekeningen werden overhandigd aan de Tweede Kamer: “Door het succes van de kinderopvang, wordt er teveel geld aan uitgegeven. Een aantal jaren geleden zijn er misrekeningen gemaakt en werd geen rekening gehouden met het feit dat de huidige regeling zo succesvol zou zijn. Nu zijn er honderden bureaus die met gastouders op kleinschalig niveau kinderen opvangen die bijvoorbeeld niet gedijen op een kinderdagverblijf. Dit is een goedkope vorm van opvang, want alleen de daadwerkelijke uren worden berekend. De volledige 360 miljoen euro subsidie voor het gastouderopvang wordt geschrapt en daarmee verdwijnt de totale gastouderopvang. Mevrouw Dijksma wil thuiscrèches gaan toestaan, waarbij alleen gastouders die meer dan vijf kindjes per dag opvangen, een tegemoetkoming krijgen. De kosten worden in totaal hoger, de kwaliteit wordt onder druk gezet en er zijn niet te veel gastouders die vijf kinderen tegelijk willen opvangen.

Op de demonstratie zelf waren slechts circa 70 mensen afgekomen. Dat zal toch geen indruk gemaakt hebben op de Tweede Kamerleden? Langelaan beaamt dat: “Helaas waren er niet zoveel mensen, maar hopelijk heeft de petitie met 21.000 handtekeningen wel indruk gemaakt. De reden dat er niet veel mensen gekomen waren komt volgens mij doordat de demonstratiebereidheid in Nederland niet zo groot is. Veel van onze gastouders zeggen: ‘Ik kan mijn kindjes niet een dag op straat zetten’, maar ze realiseren zich niet dat ze in 2010 hun kinderen wel op straat moeten zetten door deze bezuinigingen.”
Langelaan roept de mensen op: “Dinsdag 9 september om 11:30 uur op het Malieveld in Den Haag is er weer een demonstratie tegen de overheidsplannen om gastouderschap te schrappen. Ik hoop dat daar heel veel mensen op af komen. Wij gaan daar met de bemiddelingswerkers, een aantal gastouders en ouders heen. Als die bezuinigingen namelijk doorgaan, moet mijn bureau met negen bemiddelingsmedewerkers en vijf kantoorpersoneelsleden sluiten. Hierdoor zullen er in een gebied van Hoofddorp tot Leidschendam ruim 700 kinderen geen opvang en 300 gastouders geen werk meer hebben. Landelijk gaat het om 100.000 gastouders en 150.000 kindjes. Dit kan toch gewoon niet!?”